Samo najpredanije i najistreniranije ženske noge mogu izdržati cijeli dan u štiklama. Čak i one, večer dočekaju u bolovima i natečene, jer visoke potpetice i tvrdi đonovi previše su i za najhrabrija stopala. No, sretnim spojem mode i visoke tehnologije dizajnirane su štikle koje se mogu savijati poput balerinki

Visoke štikle prekrasno izgledaju na slikama, u izlozima i na nogama žena koje su se u njima istrenirale hodati. Ali vlastito iskustvo nošenja visokih potpetica uglavnom je bolno, naporno i stoga vrijedno žrtve samo za posebne događaje.

No, francuski dizajner Raphael Young tvrdi da je mučenju stopala došao kraj i to zahvaljujući njegovom izumu 'R-Flex' s fleksibilnim đonom izrađenim od kože i gume.

U štikli je ugrađen umetak od čelika te 'podrška' od lateksa u đonu i gume u području jastučića na stopalima. U cipele je također ugrađen i dodatak u područjima prstiju koje sprečava izvijanje zglobova.

'Patent R-Flex znatno povećavaju udobnost i fleksibilnost štikli ne utječući pri tome na njihov izgled' pojasnio je Young.

'Kada dizajniram cipelu prije svega razmišljam o njihovim stilu i estetici. U drugoj fazi sastavljam cipelu i u tom trenutku vodim računa jedino o njihovoj udobnosti i praktičnosti' dodaje.

>> FOTO: Štikle kao zvijezde crvenog tepiha

>> Zaboravite štikle i isprobajte 'flatforme'

Ove se revolucionarne štikle prodaju za 400 funti, a za sve one kojima je ova cijena previsoka ili ih pak ne mogu nabaviti savjetuje kako 'nije bitna marka cipele, visina potpetice ili potplata već način na koji je težina raspoređena na tabanu. Udobna je ona ona cipela koja dozvoljava ravnomjerni prijenos težine.' pojasnio je dizajner.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju