Mala crna haljina ističe se kao obavezan dio ženske garderobe u svakoj dobi. U lepršavim varijantama kao i onima strogog klasičnog kroja, oplemenjenima nakitom ili reduciranima samo na golu jednostavnost, niti jedan odjevni predmet se nije tako lako prilagodio svim trendovima, stilovima i ukusima. Kako kupujemo i nosimo ovaj kultni odjevni predmet, otkrilo je nedavno i modno istraživanje

Čak i ako malo znamo o modi i pravilima koja ona diktira, mala crna haljina je mnogima 'sigurna luka' za svečane i dnevne prigode. Prilagodljiva je, jednostavna i praktična, te bi bilo za očekivati da ju je vrlo lako i odabrati.

Ali nedavno internetsko istraživanje je otkrilo kako kupovina ovog odjevnog predmeta nije tako lak zadatak. Možda za njega nije potrebno puno novaca, ali zahtjeva strpljenja i upornosti, odnosno 30 sati obilaska trgovina.

>> Mala crna haljina po uzoru na Charlize Theron

Unatoč predanosti prilikom odabira, crna haljinica se u prosjeku nosi svega dva puta. Razlog tome krije se u vjerovanju da je zbog svoje posebnost lako pamtljiva zbog čega nošenjem gubi na ekskluzivnosti.

>> Kojoj domaćoj ljepotici crna najbolje pristaje?

Osam od deset ispitanih žena izjasnilo se kako je njihova garderoba nepotpuno bez crne haljine, a pola onih koji je ne posjeduju u potrazi su za idealnim komadom po svom ukusu.

Prvu malu crnu haljinu dvije trećine ispitanih kupi u dobi između 18 i 24 godine, a čuva je u svom ormaru 11 godine ne bi li je odjenula za idealnu priliku.

Devedeset i jedan posto žena niti jednom je nije opralo u perilici rublja niti u kemijskoj čistionici, a njih 44 posto priznalo je kako je za modne dodatke uz taj klasičan komad spremno platiti trostruko više od njezine vrijednosti.