Mala crna haljina ističe se kao obavezan dio ženske garderobe u svakoj dobi. U lepršavim varijantama kao i onima strogog klasičnog kroja, oplemenjenima nakitom ili reduciranima samo na golu jednostavnost, niti jedan odjevni predmet se nije tako lako prilagodio svim trendovima, stilovima i ukusima. Kako kupujemo i nosimo ovaj kultni odjevni predmet, otkrilo je nedavno i modno istraživanje

Čak i ako malo znamo o modi i pravilima koja ona diktira, mala crna haljina je mnogima 'sigurna luka' za svečane i dnevne prigode. Prilagodljiva je, jednostavna i praktična, te bi bilo za očekivati da ju je vrlo lako i odabrati.

Ali nedavno internetsko istraživanje je otkrilo kako kupovina ovog odjevnog predmeta nije tako lak zadatak. Možda za njega nije potrebno puno novaca, ali zahtjeva strpljenja i upornosti, odnosno 30 sati obilaska trgovina.

>> Mala crna haljina po uzoru na Charlize Theron

Unatoč predanosti prilikom odabira, crna haljinica se u prosjeku nosi svega dva puta. Razlog tome krije se u vjerovanju da je zbog svoje posebnost lako pamtljiva zbog čega nošenjem gubi na ekskluzivnosti.

>> Kojoj domaćoj ljepotici crna najbolje pristaje?

Osam od deset ispitanih žena izjasnilo se kako je njihova garderoba nepotpuno bez crne haljine, a pola onih koji je ne posjeduju u potrazi su za idealnim komadom po svom ukusu.

Prvu malu crnu haljinu dvije trećine ispitanih kupi u dobi između 18 i 24 godine, a čuva je u svom ormaru 11 godine ne bi li je odjenula za idealnu priliku.

Devedeset i jedan posto žena niti jednom je nije opralo u perilici rublja niti u kemijskoj čistionici, a njih 44 posto priznalo je kako je za modne dodatke uz taj klasičan komad spremno platiti trostruko više od njezine vrijednosti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju