Modni fotograf Nick Knight napravio je komemorativni video, spomen na pokojnog dizajnera Alexander McQueena koji je prije manje od godinu dana počinio samoubojstvo i šokirao svijet. Za isti je impresivan uradak Björk napisala pjesmu 'To Lee, With Love, Nick'.

Kao i McQueenova odjeća, Björk predstavlja združeni paradoks snage i fragilnosti – akordi roga podupiru vokal pjevačice dok raste njena snaga i sigurnost u savršenoj sprezi s videom.

>> Komemorativni video pogledajte ovdje!

A kako se video 'To Lee, With Love, Nick', čini njemu, upitali smo Tomislava Mostečaka, možda najzahvalnijeg sugovornika danas, ovdje, na temu modni video. Osim što je nedavno završio master za mušku odjeću na Royal College of Art u Londonu, te ga je Vogue uvrstio u svoj izbor mladih talenata, Mostečak je autor video uratka 'How to make a rainbow at home' u kojem se bavio fizičkim i hipotetskim postojanjem artefakta, a upravo radi na novom videu, uz kolekciju koju će prikazati u veljači.

>> VIDEO: Kolekcija na ponos Alexanderu McQueenu

>> VIDEO: Objesio se modni dizajner Alexander McQueen

>> Krv, perje, maske i dašak elegancije

'Emotivan je, emotivniji od ostalih modnih videa koje sam vidio, nije nastao usmenom predajom, već ga vidim kao vrlo intiman spomenik, jer je direktan, a dosta sam čitao o njihovom prijateljstvu. Video je odličan medij, po načinu na koji se reproducira, vrlo je demokratičan. To je definitivno vrlo vrijedan komad. Prisutna je dark estetika Alexandera McQueena kroz elemente kršćanstva, drame i metafizike… ne mogu puno govoriti o naraciji, ali generalni mood je postignut, isti onaj koji osjećam u odjeći i prezentacijama Alexandera McQueena.'

Mostečak ne vidi ništa iznenađujuće u činjenici što je Björk opjevala dizajnera, uostalom, tako se nešto moglo očekivati i samom činjenicom što je pjevala na njegovom pogrebu.

Spomenuti trojac usko je kolaborirao za života jednog od najznačajnijih modnih magova proteklih nekoliko desetljeća, McQueen je svojevremeno radio art direkciju za cover za njen album 'Homogenic', Nick Night fotografiju, stoga je film, koji je bio premijerno prikazan na otvaranju British Fashion Council Awardsa, prema riječima Tomislava Mostečaka jedna reinkarnacija preminule suradnje.

>> McQueen: Uzeo kokain, prerezao zapešća pa se objesio!

'Taj trio zasigurno je antologija mode i glazbe koje se na takav način isprepliću', izjavljuje Mostečak, te dodaje: 'Björk, Nick Knight i McQueen zajedno su napravili naj ikoničnije imidže u novijoj pop kulturi. Poslije njih jedino je Lady Gaga na tome tragu, a ranije Madonna i Gaultier s kornet grudnjakom, te Sex Pistolsi s Viviene Vestwood.'

'Ne znam je li kod nas zaživio video kao medij u fashionu, ali u UK-u je jako čest. Moj osobni favorit u korištenju medija videa u sintezi s odjevnim predmetom je sad već dobra arhiva dizajnera Stefana Pilate za YSL. U zadnjem videu kolaborirao je sa slavnim fotografom Bruceom Webberom, a ja ga smatram odličnom sintezom naracije i mooda modne kolekcije. Nekad fashion videi odu u čistu estetiku, što mi malo smeta, al to je moj osobni problem!

Također, stvara se jedna nova generacija fashion video umjetnika, gdje bi svakako spomenuo Pierre Debusschere. Ipak smatram da video neće zamijeniti catwalk, postoji i svojevrsna averzija od strane modnih kritičara koji su pristalice old school prezentacija što je i razumljivo, jer fashion video uvjetuje drugačije iščitavanje i vizuru koja se razlikuje od one iz prvih redova modnih revija.

I za one koji ne znaju mnogo o McQueenu isplati se pogledati, i definitivno poslušati 'To Lee, With Love, Nick' Alexander McQueen Tribute'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju