Što povezuje malu trgovinu u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici i slumove Kampale, glavnog grada Ugande? Plemeniti put satkan od tisuće perlica

U zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici na broju 61 nalazi se prva trgovina u Hrvatskoj koja nudi isključivo fairtrade proizvode izrađene u sklopu projekta 'Bead by Bead' ('Perlica po perlica').

'Prevedeno na hrvatski, fairtrade znači pravedna trgovina. To znači da pošteno plaćamo proizvode koje kupujemo u Ugandi. Dvadeset posto od prihoda odvajamo i za društveno korisne projekte te se brinemo za ljude koje za nas rade' objasnila je voditeljica trgovine, Marina Pirš.

Nakit od ostataka papira, odnosno od plakata odbačenih od tiskare, šalove te proizvode za kućanstvo od palmina lišća i drveta banane, vlastitim rukama izrađuju žene iz najsiromašnijih slumova Kampale.

U program je uključeno 9 žena kojima je novac dobiven od ogrlica i ostalog navedenog jedini prihod. U lošim životnim uvjetima te samohrane majke imaju između troje i sedmero djece.

Plemenita ideja pokretanja projekta u koji će svojim radom biti uključene afričke zemlje, nastala je nakon što se Mirella Brenke, Marinina sestra, sa suprugom i dvoje djece preselila u ovu afričku zemlju.

Jennifer Lagulu, jedna od žena uključenih u projekt posvjedočila je o promjeni koju je on unio u njezin život.

'Otkada sam počela raditi za 'Bead by Bead' život mi se promijenio i sad mogu unajmiti kuću s tri sobe, a djecu poslati u bolje škole' rekla ja Jennifer.

'Perlica po perlica' financira i školovanje školovanje djece koja su ostala bez roditelja.

Mirella i Marina svjesne su da svojim projektom neće promijeniti svijet, ali je potvrđeno da su poboljšale svijet devetero žena i njihove djece.

A taj je uspjeh više nego dovoljan poticaj i za sve ostale da sebe počaste unikatnim nakitom istovremeno osiguravajući afričkim ženama dostojanstveniji život.

Više u InMagazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju