Bez obzira na visinu potpetica, oblik i boju, cipele su omiljeni ženski modni dodatak. Rijetke su dame koje će odoljeti novom paru štikli pogotovo nakon podatka da njihovo nošenje jača mišiće zaslužne za postizanje orgazma

Štikle jačaju mišiće za užitak

Štikle i muški libido stari su saveznici, a sudeći prema najnovijim istraživanjima sve više se vole štikle i ženska seksualnost. Nedavno provedena studija tvrdi da one učvršćuju mišiće nogu te zdjelice te ‘direktno utječu na mišiće koji sudjeluju u orgazmu’.

Dok su posljednjih godina visoke potpetice bile glavne i odgovorne za nateknute zglobove i uganuća, ipak im se predviđa svjetlija budućnost.

Talijanska urologinja Maria Cerruto potvrdila je da par ‘umjereno visokih potpetica’ ima pozitivan utjecaj na žensko zdravlje.

‘Velika sam ljubiteljica potpetica i zaista sam htjela otkriti njihovu pozitivnu stranu, i napokon sam uspjela’ oduševljeno tvrdi doktorica iz Verone.

‘Jačaju mišiće zdjelice i tako smanjuju potrebu za dodatnim učvršćivanjem te mišićne skupine. Želimo dokazati da svakodnevno nošenje štikli doprinosu tonusu i elastičnosti tih mišića’ navodi.

U istraživanje je bilo uključeno 66 žena u dobi ispod 50 godina. Doktorica Cerutto je utvrdila da je prilikom položaja noge u kojem je peta iznad tla pod kutem od 15 stupnjeva, kao što je to kod ‘umjerene’ štikle, manja električna aktivnost mišića pelvisa.

Službeni vodič za bolji seks kojeg je objavila udruga za poboljšanje seksualnog života, savjetovala je da žene postanu osvještenije u pogledu svojih mišića za užitak. Preporučuju vježbanje pelvičnih mišića, naročito nakon poroda barem pet puta dnevno.

Manolo Blahnik, dizajner poznat po vrtoglavo visokim cipelicama ovu je vijest dočekao s oduševljenjem.

‘Već godina me napadaju zbog cipela koje radim i koje su navodno loše za držanje tijela, ali ja sam oduvijek bio uvjeren kako je situacija obrnuta. Moja mama je i u 87. godini života nosila visoke pete i pri tome je izgledala fantastično. Ona mi je dokaz da su štikle dobre i zdrave’ objasnio je dizajner.

‘U osamdesetima one su označavale moć, dok su danas štikle sinonim za eleganciju. Pomoću njih privlače se muškarci, ali održavaju brakovi’ siguran je Blahnik.

Modeli koji čuvaju stopala

Bez obzira koju visinu potpetica volite cipele s petom su proljetni modni hit. Prije nego krenete u osvajanje trgovina u potrazi za savršenim parom promislite o dobrim i lošim stranama modela s potpeticama.

Gladijatorice s potpeticom su model koji je ovog proljeća 'in'. Ovaj model drži nogu i sprječava male prste da prilikom hodanja bježe iz cipele. Nešto deblja potpetica je svakako udobnija za duže šetnje od vrtoglavih i tankih potpetica, a izdužuje nogu i čini ju seksi.

Cipele s debelom drvenom potpeticom su sinonim za stabilnost, a odaberete li model koji ima podignuti prednji dio, sačuvat ćete kičmu i olakšati pritiska na prednji dio stopala.

Koji god model vam zapne za oko provjerite ima li povišen prednji dio cipele. Hod u ovakvim cipelama je prava zabava.

Za ljubiteljice jednostavnih modela s niskom petom ovog proljeća su pravi hit cipele s remenčićima koji drže gležanj. Njihova udobnost je neprocjenjiva, a noga u njima izgleda privlačno i lijepo.

Niske potpetice koje su smještene na sredini pete olakšat će vam hodanje i pružiti veću stabilnost. Takvi modeli su idealni modni dodatak poslovnoj odjeći.

Puna, no povišena peta na prvi pogled možda izgleda neprivlačno, no kada jednom probate takav model više ga nećete skidati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju