Pravila odijevanja za posljednje ispraćaje vrlo su jasna, pogotovo kada su u pitanju državni sprovodi. Posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II. potaknuo je razgovore o kodeksu odijevanja u ovakvim prigodama. Sve je jasno - u zapadnjačkoj kulturi crnina je pravilo. Ovisno o tome kakav je tip sprovoda, postoje i iznimke, pa tako za ispraćaje koji nisu državni možemo posegnuti i za odjećom u drugim bojama, pod uvjetom da su u pitanju tamne nijanse.

Galerija Sofija od Španjolske na sprovodu Elizabete II. Sofija od Španjolske u odjevnoj kombinaciji s cirkonima Kraljica Letizia na sprovodu Elizabete II. u decentnoj i elegantnoj kombinaciji bez mane +4 Beatrix od Nizozemske na sprovodu Elizabete II.

Važno je da odjevna kombinacija bude decentna i neupadljiva, s naglaskom na eleganciju. Izbjegavaju se previše ležerni odjevni komadi i obuća. Također se izbjegavaju jarke boje i šljokice.

Jordanska kraljica Rania i kralj Abdullah II. Jordanska kraljica Rania i kralj Abdullah II. (Foto: Profimedia)

Tako smo na sprovodu kraljice Elizabete II. jasno mogli vidjeti kako su gotovo sve uzvanice u Westminsterskoj opatiji nosile odjevne komade lišene blještavih elemenata.

Japanski car Naruhito i carica Masako Japanski car Naruhito i carica Masako (Foto: Profimedia)

Od dama koje su fotografi snimili na sprovodu, jedino je Sofija od Španjolske bila odjevena u kombinaciju kojoj će najstroži modni kritičari i poznavatelji bontona na prvi pogled naći zamjerku.

Naime, majka španjolskog kralja Felipea VI. i svekrva kraljice Letizije odjenula je haljinu i pripadajući kaput ukrašen sitnim blještavim cirkonima ušivenim u materijal. Za mnoge je to bio previše glamurozan odabir, pogotovo kada se uzme u obzir da niti jedna druga kraljica ili princeza nije nosila sličnu kombinaciju s toliko naglašenim blještavim aplikacijama.

Sofija od Španjolske u odjevnoj kombinaciji s cirkonima Sofija od Španjolske u odjevnoj kombinaciji s cirkonima (Foto: Profimedia)

Primjerice, Beatrix od Nizozemske odjenula je sako na kojem su tek rubovi džepova bili ukrašeni cirkonima, što se u usporedbi sa Sofijom čini kao izrazito decentan odabir.

Beatrix od Nizozemske na sprovodu Elizabete II. Beatrix od Nizozemske na sprovodu Elizabete II. (Foto: Profimedia)

Prema kodeksu odijevanja, na ovakvim ispraćajima nakit je najblještaviji dio stajlinga i sve su dame, osim Sofije, poštovale to pravilo.

Je li Sofija od Španjolske napravila grešku odabirom odjevnih komada s cirkonima?

glasova:

Komentatori na društvenim mrežama konstatirali su kako bi Sofija mogla učiti od snahe Letizije, koja je na sprovod došla u kombinaciji kojoj se uistinu ne može naći nikakva zamjerka.

Kraljica Letizia na sprovodu Elizabete II. u decentnoj i elegantnoj kombinaciji bez mane Kraljica Letizia na sprovodu Elizabete II. u decentnoj i elegantnoj kombinaciji bez mane (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju