Zaštitno lice "Modre laste" Lastan već je 50 godina majstor za ljubavne probleme školaraca, a njegove ljubavne mudrolije i pošalice postale su legendarne. Vječno mlad, Lastan je u 2018. dobio novi izgled, a znamo i s kakvim mu se problemima današnji klinci javljaju.

 

"Pisma Lastanu..." bez sumnje je jedna od najpopularnijih rubrika školskog časopisa "Modra lasta", koji izlazi neprekidno od 1954., a Lastan u njoj ima gotovo kultno mjesto.

Kad smo u rujnu 2018. preuzeli uređivanje 'Modre laste', preuzeli smo i novi imidž Lastana nastao prije nekoliko godina, prilagođen suvremenim čitateljima. Jedna od tajni Lastanove popularnosti tijekom generacija svakako je u tome da nikad nitko nije znao tko doista piše odgovore na tinejdžerska pitanja, kaže Marina Dimić Kepeski, koja zajedno sa suprugom Nevenom Kepeskijem uređuje 'Modru lastu'.

Koncept imaginarnog klinca Lastana koji odgovara na pitanja čitatelja 'Modre laste' osmislio je Rudi Aljinović 1969. godine



Ako vas novi Lastan podsjeća na nekakvog superjunaka, dobro ste primijetili. Klinci se danas poistovjećuju sa superjunacima više no ikad, naročito filmskom popularizacijom Marvelovih junaka, te je shvatljiva promjena imidža popularnog Lastana, ističe stilist Ivan Friščić.

Generacije i generacije klinaca odrasle su uz Lastana i učile uz njega, a sada je i on napokon odrastao. Izgubio je pjegice, promijenio je frizuru i prati trendove. Zanimljivo je vidjeti da se i klasični lik našeg djetinjstva promijenio i ide ukorak s vremenom. Nosi naočale, ima kul frizuru i odijeva se poput superjunaka.

Nadam se da će novim izgledom privući još brojne nove generacije koje će učiti uz njega. Držim palčeve da se sljedeća nova promjena dogodi prije i da ćemo za to morati čekati manje nego s ovom promjenom, komentira Ivan Friščić.

Lastan je promijenio imidž i odijeva se poput superjunaka Lastan je promijenio imidž i odijeva se poput superjunaka Foto: Modra lasta

Koncept imaginarnog klinca koji odgovara na pitanja čitatelja "Modre laste" osmislio je Rudi Aljinović 1969. godine. Nitko tada nije mogao pretpostaviti da će jedan redakcijski kodeks dovesti do jedne od najbolje čuvanih novinarskih tajni u Hrvatskoj – identiteta Lastana.

U dokumentarcu Irene Škorić "Dragi Lastan" pojavljuju se svi Lastani tijekom povijesti, a identitet novog po tradiciji se i dalje čuva. Jedan od Lastana bio je i Saša Drach, a čak ni njegovi bliski prijatelji nisu znali da Saša dva desetljeća potajno vodi drugi život kao Lastan. U Lastanovoj koži živjeli su i Dragutin Brigljević i Branko Pilaš.

Ne mogu vam otkriti ime sadašnjeg Lastana, mogu vam samo reći da smo angažirali jednog vrlo popularnog blogera, vječnog dječaka, duhovitog i pametnog, koji na pitanja lastaša odgovara i s toplinom i razumijevanjem, ali često i urnebesno smiješno, kaže Marina Dimić Kepeski.

Ljubomoru je izmislila osoba koja je imala previše slobodnog vremena i nije bila sigurna u sebe, kaže Lastan

A da je novi Lastan jednako zabavan i mudar, dokazuje i njegov savjet djevojci kojoj se jako sviđa dečko koji živi u njezinoj zgradi, ali ima curu.

Najdraži Lastane, znam da svi imamo ljubavnih problema, ali, vjeruj mi, moj je najteži. Strašno mi se sviđa dečko koji živi u mojoj zgradi, često ga viđam. Mislim na njega dan i noć. Pitaš se u čemu je problem? Pa u tome što ima curu. Govorim svom srcu, daj se smiri, on je zauzet, ali me srce ne sluša. Htjela bih da budemo zajedno. Priznaj da sam u nezavidnoj situaciji. Imaš li kakav prijedlog, rješenje, savjet, hitnu pomoć za mene?

Promijeni zgradu!
Gle, prosječno ljudsko biće zaljubi se stotinjak puta u životu, prema tome, vrijeme liječi većinu rana. Dobro, to sam izmislio, nema formule za sviđanje i nesviđanje, samo ljudi koji zbog toga manje ili više pate. Nasmiješi mu se kad ga vidiš, potrudi se da djeluješ nezainteresirano, i već si sebi povećala šanse. Još ako predvečer sjedneš na stube i praviš se da čitaš neki strip, postoji nada i da je to upravo njegov najdraži, pa ti i priđe. A možda ti uopće nije suđen, ili mu smrdi ispod pazuha, pa se ti fino prošeći s frendicom po kvartu i možda se opet zaljubišživot je kratak, iskoristi ga!

Lastan postoji već 50 godina, ali i dalje jednako zabavno i mudro savjetuje čitatelje \'Modre laste\' Lastan postoji već 50 godina, ali i dalje jednako zabavno i mudro savjetuje čitatelje 'Modre laste' Foto: Modra lasta

Lastan ima savjet i za sve one koje muči ljubomora.

Ljubomoru
je izmislila osoba koja je imala previše slobodnog vremena i nije bila sigurna u sebe. I onda je svoje probleme išla prebaciti na osobu koja joj je najbliža time što joj je išla čeprkati po privatnosti. Nešto kao prehlada, ali biblijskih razmjera. Uglavnom, ljubomorom se ne postiže ništa, samo se uzrokuju svađe i ubrzani prekid veze.

Naravno da sam i ja bio ljubomoran kao klinac, kad se pojavio onaj smrad s porculanskom pikulom i poslije lik s prvim BMX-om u kvartu, ali s vremenom sam shvatio da bih mogao 'ljubomoriti' cijeli život i da mi je pametnije misli skrenuti na pravljenje palačinki i igranje nogometa. To i tebi savjetujem!


Zagonetni identitet Lastana i dandanas budi znatiželju mnogih, a evo kako je na upit jedne čitateljice Lastan opisao samog sebe:

Kosa gusta, plava i valovita kao u Thora, mišići isklesani poput Gospodina Savršenoga prije večere, lišce Justina Biebera koji je netom pojeo mastan burek i noge Cristiana Ronalda. No to nije sve! Nevjerojatno sam elegantan i sofisticiran, ikona stila, pače, nikad ne idem iz kuće da nisam besprijekorno uređen i mirisan poput poljskog cvijeća.

Žene su mahom zaljubljene u mene, muškarcima ispadaju sendviči iz usta, starice u tramvaju se dižu meni samo da bi bile bliže takvoj ljepoti... Dobro, možda nije sve baš tako, možda imam manje kose i više kila, ali ovaj gornji odlomak mi baš super zvuči, zar ne?!

Lastan je imao i Sekretarijat za teška đačka pitanja Lastan je imao i Sekretarijat za teška đačka pitanja (Foto: Modra lasta)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju