Iako se možda na prvi pogled čini da su otvorene veze nešto što je u našem društvu još uvijek tabu, dubljim zadiranjem ispod površine začudili biste se koliko parova to prakticira, i to ne samo u dalekom Hollywoodu nego i u našem podneblju.

Zato smo razgovarali s Dinkom Plešom, psihologom. edukantom bihevioralno-kognitivne terapije i edukantom Gottman instituta za terapiju parova, koji je u svom bogatom terapeutskom radu imao priliku raditi s parovima koji nisu bili tradicionalno monogamni. Neki od parova prakticirali su otvorenu vezu, a nekoliko parova i poliamoriju.

Pojasnio nam je što je to uopće otvorena veza, tko najčešće prakticira otvorenu vezu i može li ona (i kako) uopće uspjeti.

Evo što Dinko kaže.

Koja je razlika između otvorene veze i poliamorije?

Iako i otvorena veza i poliamorna veza podrazumijevaju postojanje drugih partnera, glavna razlika je u tome što je kod otvorenih veza glavna motivacija traženja drugih partnera seksualne prirode.

Partneri u otvorenim vezama su uglavnom u potrazi za seksom s drugim osobama dok je kod poliamornih veza glavna motivacija je dodatni romantični odnos i dodatni partner kojeg će voljeti i koji će voljeti njih.

Tko ulazi u takve veze?

Bez obzira na opisanu razliku, primijetio sam da ipak postoji popriličan broj zajedničkih karakteristika i crta ličnosti kod nemonogamnih parova koji prakticiraju otvorene veze i poliamorne odnose.

Jedna od svakako najizraženijih crta ličnosti zajedničkih nemonoganim parovima je vrlo velika otvorenost prema iskustvu-

To su ljudi koji su iznadprosječno spremni isprobavati nove stvari, otvorenog su i fleksibilnog uma, znatiželjni su i kreativni te su generalno spremniji preuzimati rizike.

Manje su skloni tradiciji – često vrlo kritički pristupaju društvenim normama i običajima te ih neprestano propitkuju.

Velika sklonost novim iskustvima i manja sklonost tradiciji karakteriziraju osobe koje su za otvorene veze.

Također, ono što mi je bilo posebno zanimljivo za uočiti je još jedna česta, a pomalo neobičnija osobina koju najbolje opisuje engleski izraz „geek“.

Osobe sklone otvorenim vezama često se mogu okarakterizirati kao „geekovi“ koji uživaju u igranju društvenih igara i videoigara, ljubitelji su pub kvizova, a njihov omiljeni književni i filmski žanr je – fantasy!

To naravno ne znači da nakon čitanja ovog članka možeš sve svoje geek frendove automatski prozvati nemonogamnim ili svom geek partneru predložiti otvorenu vezu.

Utječe li naš stil privrženosti na sklonost otvorenoj vezi?

Što se tiče stilova privrženosti, osobe koje imaju sigurni stil privrženosti uspješnije održavaju otvorene i poliamorne veze od osoba s anksioznim (kod kojih je izražen strah od napuštanja) ili izbjegavajućim (drže emocionalnu distancu i izbjegavaju preveliku intimnost) stilom privrženosti jer su dobre socijalne i emocionalne vještine ključne za uspješno održavanje višestrukih seksualnih i/ili romantičnih odnosa.

Metaforički zamišljeno, tko mora biti spretniji, osoba koja baca i hvata samo jednu lopticu ili žongler koji istovremeno baca i hvata tri ili četiri loptice?

Koji su još preduvjeti za uspjeh otvorene veze?

Drugi nužni preduvjeti uspješne otvorene veze podrazumijevaju da su oba partnera komunikativne osobe i osobe koje znaju jasno i glasno oblikovati i izraziti svoje misli, potrebe i osjećaje.

Oba partnera imaju zdravo samopoštovanje i dobru sliku o sebi te da imaju čvrst i stabilan odnos u trenutku kad odluče pretvoriti svoju monogamnu vezu u nemonogamnu.

Ipak, čak i parovi koji zadovolje većinu krite)rija koji bi im trebali osigurati uspješnost njihove otvorene veze (otvorenost prema iskustvu, sigurni stil privrženosti, komunikativnost, zdravo samopoštovanje znaju upasti u određene zamke i probleme.

Koje su zamke u takvom tipu odnosa?

Glavne zamke u koje parovi u otvorenim vezama upadaju vezane su uz nedovoljnu iskrenost kod izricanja osobnih želja i potreba te nedonošenje dovoljno jasnih „pravila ponašanja“.

Nije da postoje nekakva općenita pravila već je važno da svaki par za sebe postavi ona pravila i osobne granice koje za njih kao par najviše odgovaraju i koje najbolje osiguravaju zadovoljenje njihovih obostranih želja i potreba.

Hoće li si međusobno govoriti za svaku osobu s kojom budu imali odnos ili upravo suprotno – nikad si o tome neće govoriti, je li prisustvo drugih osoba u njihovom odnosu samo povremeni „začin“ ili više način življenja i njihov lifestyle, postoje li određene tabu teme, radnje ili osobe koje moraju izbjegavati kako ne bi povrijedili svoje partnere i sl.

I naravno, bez potpune iskrenosti i bezuvjetnog povjerenja osobe u otvorenim vezama ne mogu očekivati dugoročnu sreću i „happy end“.

S druge strane, koji tipovi osoba najvjerojatnije neće biti u otvorenim vezama?

1. osobe koje imaju anksiozni ili izbjegavajući tip privrženosti
2. pretjerano uredne i organizirane osobe (tzv. analni tip ličnosti koji mora imati uvijek i sve pod kontrolom)
3. osobe koje jako drže do tradicionalnih vrijednosti (religija, obitelj, tradicijski običaji)
4. osobe koje jako brine kako ih druge osobe doživljavaju i što o njima drugi misle (tzv. people pleaseri)
5. izrazito ljubomorne i posesivne osobe (btw. znam da se ova rečenica mnogima neće svidjeti, ali uzrok velike ljubomore i posesivnosti uglavnom leži u osobnim nesigurnostima i nižem samopoštovanju, a ne u partnerovom ponašanju).

Svaki par mora postaviti svoja pravila koja im odgovaraju.

Otvorene veze i poliamorni odnosi definitivno nisu za svakog i potrebno je puno rada na sebi i na odnosu kako bi takvi odnosi mogli dugoročno dobro funkcionirati. Ali parovi koji pronađu tu rijetko uspješnu formulu sretnog nemonogamnog odnosa su ujedno i parovi za koje mogu reći da imaju stabilniji i sretniji odnos od 99 % parova koje svi poznajemo, zaključuje Dinko Pleša.

Ako želite još više savjeta o partnerskim odnosima, svakako posjetite profil Kognitivne muze, koji zajedno vode Dinko i njegova supruga Izabela, edukantica propedeutike psihoterapije, specijalistica za internetsko oglašavanje i diplomirana kroatistica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju