Hrvatska će ovaj mjesec dobiti prvu slikovnicu o istospolnim obiteljima u izdanju udruge "Dugine obitelji" koju planiraju donirati zainteresiranim vrtićima i školskim knjižnicama diljem zemlje

Slikovnica \'Moja dugina obitelj\' bit će predstavljena 18. siječnja Slikovnica \'Moja dugina obitelj\' bit će predstavljena 18. siječnja Foto: Facebook@dugineobitelji Slikovnica "Moja dugina obitelj" prva je hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima koju izdaje udruga "Dugine obitelji", a bit će predstavljena 18. siječnja.

Slikovnicu 'Moja dugina obitelj' izdaje udruga 'Dugine obitelji'. Slikovnicom se želi širiti razumijevanje, tolerancija, poštovanje i uključivost

Već smo dobili upite roditelja, pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice, te vrlo nam je drago vidjeti da se prepoznaje vrijednost slikovnice u širenju razumijevanja, tolerancije, poštovanja i uključivosti, otkriva koordinator udruge Daniel Martinović. Slikovnica će biti potpuno besplatna, a digitalna verzija slikovnice bit će dostupna na internetskoj stranici udruge.

Uz Martinovića, kao autori koncepta i teksta radili su članovi udruge Maja Škvorc i Ivo Šegota, dok je autor ilustracija Borna Nikola Žeželj. Prvo izdanje slikovnice planirano je u 500 primjeraka.

Ideja naše slikovnice pala nam je na pamet kada smo proučavali kakve sve publikacije o različitim vrstama obitelji postoje na raspolaganju djeci u Hrvatskoj, a kakve postoje u drugim državama u svijetu, ponajprije u EU i SAD-u.

U mnogim stranim državama danas izglasana je bračna jednakost i postoji visoka razina pravne zaštite obiteljskog života istospolnih parova s djecom. U tim zemljama dugine obitelji zastupljene su u mnogim slikovnicama koje obrađuju teme različitih oblika obitelji, poput posvojiteljskih, jednoroditeljskih ili udomiteljskih obitelji, dok postoji i znatan broj slikovnica koje obrađuju isključivo dugine obitelji.

U Hrvatskoj postoji par slikovnica koje obrađuju temu različitih obitelji, ali u njima se dugine obitelji spominju tek usputno, eventualno s par ili jednom rečenicom.

Trebaju li postojati slikovnice s istospolnim obiteljima?

glasova:

Zbog toga smo se odlučili izdati našu slikovnicu koja bi govorila o duginim obiteljima na hrvatskom jeziku, kako bi ju mogli koristiti naši članovi i članice i njihova djeca, ispričao nam je Martinović te dodao da slikovnica tematski nije mnogo drugačija od ostalih slikovnica za djecu predškolskog uzrasta.

Slikovnica obrađuje teme poput godišnjih doba, omiljene hrane, prijateljstva, itd. Jedina je razlika što su u slikovnici 'Moja dugina obitelj' roditelji dva tate ili dvije mame.

PUNO POZITIVNIH KOMENTARA
Za slikovnicu su, kažu iz udruge, zainteresirane i druge članice europske mreže duginih obitelji pa bi ubrzo trebala biti prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski. Jedan dio sredstava za slikovnicu donirali su članovi udruge, a troškove tiska i honorara ilustratora pokrilo je Francusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Slikovnica 'Moja dugina obitelj' obrađuje teme poput godišnjih doba, omiljene hrane i prijateljstva, a roditelji su dva tate ili dvije mame

U udruzi Dugine obitelji planiraju nastaviti sa sličnim projektima u budućnosti, od slikovnica za najmlađe, preko priča za malo starije uzraste, do priručnika i materijala o duginim obiteljima za npr. stručno osoblje u školama i vrtićima.

Naše obitelji su realnost u današnjem društvu u Hrvatskoj, i želimo da se naša priča čuje, te da naša djeca mogu i na našem jeziku čitati o duginim obiteljima.

Ova slikovnica namijenjena je prvenstveno istospolnim parovima s djecom i LGBT osobama koje su roditelji, no sigurni smo da će moći pomoći svim roditeljima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, koji žele razgovarati sa svojom djecom o različitostima u našem društvu, te raditi na širenju razumijevanja, tolerancije, poštovanja i uključivosti.

U zadnjih par dana dobili smo jako puno pozitivnih komentara na samu najavu izdavanja slikovnice i stvarno nas jako usrećuje vidjeti da postoji interes za ovakve publikacije, ističe Daniel Martinović.

Po uzoru na slične organizacije u svijetu, Dugine obitelji okupljaju LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.

Kako je riječ o netipičnim obiteljima, razgovor s drugima u sličnim životnim okolnostima može biti vrlo koristan i ohrabrujući. Kroz susrete Duginih obitelji pruža se prilika LGBTIQ roditeljima i roditeljicama, kao i onima koji/e planiraju roditeljstvo, za razmjenu iskustava i spoznaja, upoznavanje i druženje
, ističu iz udruge Dugine obitelji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju