Kako tretirati hiperaktivnu djecu, senzibilizirati društvo na djecu s poremećajem pažnje i kako ih liječiti problemi su s kojima se suočavaju djeca koja imaju neki oblik ADHD-a, ali i njihovi roditelji

Živahan ili hiperaktivan?

Josip Cerovac, otac malog Igora danas je svjestan kako je njegov sin od malena bio drugačiji. Njegova supruga Nikolina, kaže kako nije ni znala što je prava hiperaktivnost, ali da je danas lako raspoznaje.

Imali su svoje sumnje, pričaju, a odlazak liječniku to je i potvrdio – Igor je hiperaktivan. - Igor nije bio sam živahan, već hiperaktivan. Dijagnoza je bila ADHD!

Psihologinja Snježana Sekopak Galešev pojasnila je kako je riječ o poremećaju koji se javlja u dječjoj i adolescentskoj dobi, a manifestira se kroz deficit pažnje, hiperaktivnost i impulzivnost.

Deficit pažnje, hiperaktivnost...

Ta psihologinja već dulji niz godina radi s djecom koja imaju poremećaje pozornosti ili su hiperaktivna, a procjenjuje se kako od 3 do 5 posto ima neki oblik ADHD.

To u prosjeku znači da u svakom razredu od 30-ak učenika, vjerojatno postoji barem jedno koje je ima ovu vrstu poremećaja. A upravo je škola mjesto gdje problemi izlaze na vidjelo!

Igorov otac kaže kako se takva djeca trebaju tretirati kao djeca koja imaju ADHD. Primjerice Igor je u školi više vremena provodio u samokontroli vlastitih postupaka, nego li u slušanju nastave.

Osjećala sam se normalno

Mala Tea Jušić priča kako nikada nije znala da je drugačija od ostalih, jer se osjećala potpuno normalno. U njezinom slučaju dominira poremećaj pozornosti što se osobito vidjelo u školi gdje je zaostajala za svojim vršnjacima, mučila se s čitanjem…

Njezina majka Mirjana pojašnjava kako su to bila teška, bolna i neugodna iskustva,jer na takvu djecu, odnosno na način komunikacije nisu pazili ni profesori, pa su ta djeca često predmet osuđivanja i nerazumijevanja.

Uzrok biološke prirode

Kako nastaje ovaj poremećaj, još nije poznato, no stručnjaci smatraju kako je uzrok biološke prirode. Poremećaj ne nestaje odrastanjem, odrasli se nastavljaju ponašati isto, samo mijenjaju oblike ponašanja u skladu s obrascima.

Liječenje najčešće provode psiholozi i neuropedijatri, a postoje i terapije lijekovima koje su izazvale razne polemike. U SAD-u se mnogi pobunili upravo protiv liječenja lijekovima, jer djelovanje na mozak nije u potpunosti istraženo.

Više na stranicama emisije Provjereno

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju