Hrkanje, stalno ustajanje iz kreveta radi odlaska na toalet, premještanje s jedne strane na drugu, povlačenje pokrivača... A vi ludite! Zvuči li poznato? Upravo je to situacija s kojom se susreće većina parova. Kao posljedica toga, u svijetu se sve češće govori o odvojenom spavanju kao načinu popravka veze.

Iako nam se danas na prvi pogled čini pomalo neobičnim da bi neki par spavao odvojeno, u prošlosti je bilo upravo tako.

S odvojenim krevetima žena je na neki način imala svoju „neovisnost“ te nije u svako doba noći „morala“ biti na raspolaganju supružniku. No kada je tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća svijet zahvatila svojevrsna seksualna revolucija, spavanje u odvojenim krevetima promatralo se kao zastarjelo i nešto što rade samo „čistunci“. Sve do danas prevladalo je takvo mišljenje.

Prednosti odvojenog spavanja
Međutim, odvojeno spavanje ima brojne prednosti, a među njima se svakako ističe utjecaj na vezu. Naime, odrasloj osobi srednjih godina preporučuje se sedam do osam sati neprekinuta sna, a kada nas partner na bilo koji način ometa u tome, trpi ne samo naša veza nego i naše zdravlje.

Dokazano je da loše spavanje jednog partnera utječe i na onog drugog, a to često rezultira svađom.

Istraživanje iz 2016. naziva Two in a bed: The influence of couple sleeping and chronotypes on relationship and sleep koje su proveli Sophia Adams, Lennard Geiss, Lukas Peter i Guenter Niklewski pokazalo je da loše spavanje jednog partnera utječe i na drugog, a često rezultira i svađom idućeg jutra. Upravo zato, s hrkanjem kao vodećim razlogom, neki se parovi odlučuju na spavanje u odvojenim prostorijama, barem povremeno kada znaju da je pred njima težak period na poslu.

Sophia Adam istaknula je: Čim spavate koliko vam je potrebno, gotovo je sigurno da će i vaša veza biti bolja jer nećete biti nervozni ni ljuti na partnera.

Biste li pristali na odvojeno spavanje?

glasova:

No neprekinuto spavanje utjecat će i na snižavanje krvnog tlaka, smanjuje rizik od debljanja, podržava razvijanje stabilnog imunološkog sustava i općenito djeluje regenerativno na čitav organizam.

Kako započeti razgovor?
Iako je u našim uvjetima teško provedivo da će svaki od partnera imati svoju spavaću sobu odnosno prostor u kojem će spavati bez ometanja onog drugog, nekada je odvojeno spavanje zaista potrebno. To ne znači da će izostati intimnost niti da će riječ o trajnoj situaciji.

Slika nije dostupna "Kobne" godine za brak: Kada se parovi u Hrvatskoj najčešće odlučuju na razvod?

Ovo se može prakticirati i samo onda kada osjećate da pucate po rubu zbog partnerova hrkanja ili kada vam je naročito potreban odmor zbog situacije u poslovnom dijelu života.
No kako to priopćiti partneru?

Adams upozorava da vrijeme i ton razgovora imaju presudnu ulogu u tome.

Pojasnite partneru zašto vam je to potrebno i naglasite kako to nikako nije čin odbijanja, niti traženje izgovora za svađu. Samo nastojte dokazati da želite poboljšati svoju kvalitetu sna, kaže.

Slika nije dostupna Tajne o vezi ili braku koje ne bismo smjeli otkriti ni najboljoj prijateljici

Također ističe da je potrebno odabrati trenutak u kojem oba partnera imaju dovoljno vremena kako bi raspravili o tome. Pritom je važno imati na umu i partnerove osjećaje, ali i sebe. Tu može biti riječ samo o odvojenom spavanju nekoliko dana na kauču u dnevnoj sobi ili pak dugoročno, ovisno o tome što partneri žele.

No najvažnije je u svemu tome shvatiti koliko je kvalitetan san važan za znaše fizičko i mentalno zdravlje, kao i to da ovo nije napad na intimnost niti način povlačenja od partnera.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju