Trenutno najpopularnije ime na svijetu za djevojčice nose i mnoga ženska djeca u Hrvatskoj. Lako se izgovara na mnogim jezicima, a znači 'mudrost'

Jedno žensko ime prednjači pred ostalima kada govorimo o svjetskoj popularnosti, a do toga zaključka došla je američka stručnjakinja za imena Laura Wattenberg. Najpopularnije ime za djevojčice u svijetu je – Sofia. Među zemljama u kojima ima najviše Sofia su Meksiko, Italija, Rusija i SAD.

Za razliku od Sofije koja osvaja svijet, imena inspirirana religijom poput Marije i Ivana sve su rjeđa

Laura Wattenberg, stručnjakinja za imena koja je provela analizu, kaže da ime Sofia premašuje kulture i granice.

>> 5 francuskih imena za djevojčice i dječake koje želimo 'ukrasti'

'Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči jednako. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi', rekla je Laura Wattenberg za Live Science. Sofia je među prvih 25 imena u dvije trećine zemalja koje vode statistiku o učestalosti davanja određenih imena djeci, većinom u Europi i Americi, no jednu generaciju prije, ovo ime nije bilo popularno. Njegovu trenutnu veliku popularnost Wattenberg objašnjava činjenicom da se ime lako izgovara na raznim jezicima i da znači 'mudrost'.

>> Najveća prednost koju imaju djeca s neobičnim imenima

'Teže je objasniti zašto nije bilo poželjno ime i jednu generaciju prije', kaže znanstvenica. Za razliku od Sofije koja osvaja svijet, imena inspirirana religijom poput Marije i Ivana sve su rjeđa.

'Roditelje djeci daju više unikatna imena za koja ujedno smatraju da zvuče modernije', kaže Wattenberg te dodaje da bi 'kraljici' ženskih imena popularnost uskoro mogla početi opadati baš zato jer ima puno Sofia.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju