Mršavljenje u trudnoći tema je brojnih rasprava kako prehrambenih tako i medicinskih stručnjaka. To se posebno odnosi na žene koje su bile pretile prije trudnoće (visok BMI) ili su na samoj granici pretilosti. Donosimo 3 važna pravila koja ne smije ignorirati niti jedna trudnica koja se bori s viškom kilograma u trudnoći


Prema svjetskim medicinskim standardima žene koje su patile od pretilosti na samom početku trudnoće bi trebale dobiti od 6 do 11,5 kilograma. Pretilost u trudnoći osim za majku, kojoj se značajno povećava rizik obolijevanja od visokog krvnog tlaka i trudničkog dijabetesa, predstavlja opasnost i za dijete i zato je potrebno voditi računa o svome tijelu i onome što u njega unosimo.

Želite li biti sigurni da radite najbolje za sebe i svoje nerođeno dijete, pridržavajte se ovih vrlo važnih pravila koji će trudnicama s problemom viška kilograma olakšati samu trudnoću, ali i razdoblje nakon poroda.

1. Promjene u prehrani
Promjene u prehrani trebale bi započeti prije trudnoće, ali ako to nije bio slučaj, sam početak drugog stanja pravo je vrijeme za to, bez isprika i odgađanja. S obzirom na to kako sama trudnoća traje poprilično dugo, imate dovoljno vremena za rad na promjenama u prehrani koje će tijekom trudnoće i nakon poroda koristiti mami, ali i djetetu.

Donosimo listu namirnica koje bi se u periodu trudnoće trebale naći na tanjuru svake buduće mame:
>> 20 namirnica koje treba jesti svaka trudnica

Promjene u prehrani trebale bi započeti prije trudnoće, ali ako to nije bio slučaj, sam početak drugog stanja pravo je vrijeme za to

2. Razbijanje mita - jedeš za dvoje
Najstariji mit koji zna svaka trudnica, a koji može biti vrlo opasan za zdravlje majke i djeteta. Tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnicama se apetit značajno povećava zbog čega mnoge žene posežu za velikom količinom kalorija koje tijelu u trudnoći nisu potrebne.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trudnicama je u posljednjem tromjesečju potrebno svega 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno kako bi održavale i zadržale optimalnu kilažu.

Donosimo sve o ovom mitu kao i savjete stručnjaka kako jesti pametno, bez gladovanja:
>> Trudnoća i kilogrami: Opasnosti koje skriva izreka 'jedeš za dvoje'

3. Oprezno s fizičkim aktivnostima
Iako je fizička aktivnost vrlo važan dio zdravog načina života, tijekom trudnoće s treniranjem treba biti vrlo oprezan. Naime, žene koje prije trudnoće nisu bile fizički aktivne tu naviku ne smiju graditi kada ostanu trudne. Kako tijelo nije u kondiciji, takve aktivnosti tijelo prepoznaje kao teški fizički napor koji može ugroziti trudnoću.

Želite li održavati optimalnu kilažu u trudnoći, ali na siguran način, u svakodnevne aktivnosti uvrstite duže hodanje i plivanje koji ne iziskuju veliki napor, a dobri su za cirkulaciju, trošenje kalorija i jačanje mišića, posebno kralježnice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju