Tko ne bi volio započeti dan preplavljen dječjom ljubavi? Upravo zato su Tomislav Bušić i Miroslav Odak odabrali zanimanje odgajatelja u vrtiću te tako postali dio jedne još uvijek veoma malene zajednice muškaraca dovoljno hrabrih da se uhvate u koštac s tako zahtjevnim poslom

Posao odgajatelja u vrtiću vrlo je izazovan. Svaki dan je drugačiji, svako dijete je drugačije i svako dijete je novi izazov, kaže odgajatelj u vrtiću Tomislav Bušić u prilogu InMagazina.

Tomislav Bušić i Miroslav Odak odabrali su zanimanje odgajatelja u vrtiću te tako postali dio jedne još uvijek veoma malene zajednice muškaraca dovoljno hrabrih da se uhvate u koštac s tako zahtjevnim poslom

A sve je, naravno, popraćeno s puno smijeha.

Djeca me oslovljavaju sa striček, teta, imenom, neki me zovu čiko, striko, tako da ustvari imam bezbroj naziva, sa smiješkom dodaje Tomislav. Uzevši u obzir činjenicu da se u Hrvatskoj broj muškaraca zaposlenih na mjestu odgajatelja kreće oko pet posto, ne čudi što su reakcije na muškarce u vrtićima još uvijek pomalo neobične.

Kad sam tek počeo raditi, onda me jedan gospodin pitao "striček domar, kad će doći teta?" Rekao sam mu da sam ja teta. Njemu je to bilo čudno, jedva mi je predao dijete. Poslije smo, naravno, bili super, priča odgajatelj Miroslav Odak.

Kada pričam sa svojim prijateljima i kada im kažem da radim s muškim kolegom, zaista se još uvijek i dan danas čude. Pitaju se kako ima strpljenja i slične stvari, otkriva odgajateljica Mia Slojković. Ipak, najvažnije su reakcije djece koja bez problema prihvaćaju svoje muške tete.


Striček Tomislav je zabavan. Najviše se s njim volimo igrati s kockama. Volimo ga puno, puno
, kaže mala Ela, a mališan Fran dodaje:

Striček Tomislav nas nasmijava i zeza.
Ljubav prema djeci Nevena Jurića je prije 30 godina nagnala da se odluči upravo na posao odgajatelja. Njegovi počeci u jasličkoj skupini sve su ostavili u šoku. Jer kako će muškarac previti dijete?

Kolegice su se nudile da će one premotati klince, ali rekao sam hvala, ne treba, sjeća se umirovljeni odgajatelj Neven Jurić. Odlazak u mirovinu teško je prihvatio.

Htio sam im reći da me ne mogu poslati u mirovinu jer još nisam ni jedan dan radio.
Ja sam išao na posao igrati se, kaže Neven. I upravo je to čar ovog posla.


Najviše me uveseljava u tom poslu da koliko daješ toliko i dobiješ nazad
, ističe Miroslav.

Uz mnogo ljubavi posao odgajatelja u vrtiću nikad neće biti posao već poziv

Uživam u tome kada vidim napredak, kada vidim da je dijete sretno, zadovoljno i ispunjeno i napredak je kod djece vidljiv iz dana u dan, dodaje Tomislav. A zašto je onda još uvijek tako malo muških odgajatelja?

Majke su bile zadužene za odgoj djece pa su tako u predškolskom odgoju uglavnom zastupljene žene, ali kako se mijenjaju vremena, mijenja se i to, smatra Tomislav.

Neki kažu da se mi samo igramo. Daleko je posao odgajatelja u vrtiću od toga. Zahtjevi su sve veći, nije to više samo čuvanje djece, ima tu puno toga, a broj djece je velik, i to je najveći izazov, dodaje Miroslav. Pravi je zgoditak ako još k tome znate zasvirati i imate čak dva CD-a vlastitih dječjih pjesama.


Gitara mi dođe kao joker kad je kišni dan, puno energije i ne možemo van, onda gitara dođe kao spas. A i kad se nešto slavi i kad je veselo, glazba je stvarno jedna fenomenalna stvar
, kaže Miroslav koji je rokersku karijeru ostavio po strani i posvetio se djeci.

A svim budućim odgajateljima naše muške tete iz priče poručuju: Uz mnogo ljubavi posao odgajatelja u vrtiću nikad neće biti posao već poziv.

U prilogu InMagazina pogledajte kako izgleda jedan radni dan muških teta u vrtiću.


 
IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju