Ako živite u malom prostoru ili pak želite interijeru udahnuti novi život, jednostavne pregrade najbolje su rješenje. Pomoću jednostavnih pregrada možete stvoriti sasvim novi ugođaj u domu, bez zidanja i velikih troškova.

Galerija Pregrada u domu Pregrade za prostorije bez zidova Pregrade za prostorije bez zidova +14 Mali zid od knaufa

Stvaranje dvaju odvojenih prostora na prvi je pogled izazovno, ali je ujedno i vrlo zabavno. Stručnjaci napominju da efekt novoga možete postići raznim materijalima koji su lako dostupni i cjenovno prihvatljivi, a također i uštedjeti prostor, posebno ako živite u malom stanu ili garsonijeri.

Od staklene stijene, preko drvenih letvica, pa sve do običnih zavjesa, mnogo je načina na koje se životni prostor može prepoloviti i urediti prema najnovijim trendovima u uređenju interijera.

U nastavku možete pronaći nekoliko primjera koji bi mogli poslužiti kao inspiracija ako razmišljate o tome kako preurediti stan ili kuću.

1. Drveni paneli

Drvena pregrada u obliku panela trenutačno je najpopularniji način pregrade unutarnjeg prostora. Ovisno o kvadraturi, možete birati željeni obujam, a najbolje će izgledati kada je smjestite između kuhinje i dnevnog boravka. Drvo je materijal koji nikada ne izlazi iz mode, a posebno mu se vraćamo u 2024., i to u nježnijim i svjetlijim tonovima.

Pregrade za prostorije bez zidova Drveni paneli (Foto: Living4media)

2. Drvene letvice

Slično kao drveni paneli, drvene letvice također unose posebnu toplinu u prostor, a još su jeftinije za izradu. Savršene su za pregradu radnog kutka ili za pregradu dječje od spavaće sobe. Također, ovo je jedan od primjera koji jednostavno možete izraditi i sami.

Pregrade za prostorije bez zidova Drvene letvice (Foto: Living4media)

3. Klizna vrata

Bez obzira kojeg su materijala, klizna su vrata stari način pregrade malih prostora koji je i danas jednako trendi. Samim time što su klizna, zauzimaju puno manje prostora, a jedna od glavnih prednosti takve pregrade jest dojam da su prostorije doista odvojene čvrstim zidom.

Pregrade za prostorije bez zidova Klizna vrata (Foto: Living4media)

4. Druga boja

Bojenje zidova u različite boje još je jedan od jeftinih i jednostavnih načina da se prividno odvoji prostorija. Primjerice, plava boja malog zida odlično je razdvojila WC od ostatka kupaonice.

Pregrade za prostorije bez zidova Druga boja zida (Foto: Living4media)

5. Polica za cvijeće

Biljke prostoru daju svježinu, a odličan način za odvajanje blagovaonice i dnevnog boravka zasigurno je polica za cvijeće u industrijskom stilu. Za taj pothvat ne trebate kupovati nove stvari, već iskoristite staru policu koju jednostavno možete restaurirati i tako joj udahnuti novi život.

Pregrade za prostorije bez zidova Polica s biljkama (Foto: Living4media)

6. Polica s knjigama

Još jedan od načina za odvajanje malog prostora zasigurno je polica s knjigama. Ako imate zbirku knjiga, nemojte je skrivati, već učinite dom toplijim i šarmantnijim tako što ćete knjige izložiti na vidljivo mjesto.

Pregrade za prostorije bez zidova Polica s knjigama (Foto: Living4media)

7. Polica s prostorom za pohranu

Mnogi će se složiti da u njihovu stanu ili kući uvijek nedostaje prostora za pohranu. Zato je ovakav način pregrade uvijek dobrodošao. Radi se o jednostavnoj polici koju možete pronaći u gotovo svakoj trgovini s namještajem, a koja sadrži i prostor za pohranu.

Pregrade za prostorije bez zidova Polica sa skladišnim prostorom (Foto: Living4media)

8. Umjetni zid

Umjetni mali zidovi također nisu veliki financijski izdatak i mogu se maksimalno prilagoditi prostoru. Obično se izrađuju od gipsa i kartona, a šire su poznati kao knauf. Brzo su gotovi, obično vrlo malih površina, a prostoru daju željenu odvojenost.

Pregrade za prostorije bez zidova Mali zid od knaufa (Foto: Living4media)

9. Retro pregrade

Retro detalji u domu još su uvijek jedan od najvećih hitova u uređenju interijera i eksterijera, a tim se stilom možemo zaigrati i kad biramo način pregrade prostora bez zidova. Jedan od načina jest ugraditi prozor u unutarnji prostor, a okvir obojiti u tamno drvo.

Pregrade za prostorije bez zidova Retro pregrade (Foto: Living4media)

10. Industrijske pregrade

Industrijski stil još uvijek stoji visoko na listi najpoželjnijih estetskih trendova. Staklene stijene u industrijskom stilu jedan su od načina pregrade koji je najviše u trendu i ove sezone, a stručnjaci napominju da će biti poželjni i nadolazeće godine.

Pregrade za prostorije bez zidova Industrijske pregrade (Foto: Living4media)

11. Klizni zid

Klizni zidovi, za razliku od kliznih vrata, novi su način pregrade koji polako dolazi iz SAD-a. Iako u našim domovima još uvijek nisu tako poznati, njihova je praktičnost neupitna. Dakle, sukladno jednostavnijim stilovima uređenja interijera, ovaj način pregrade pokušava sakriti one dijelove u domu koje vlasnici ne žele pokazati gostima, a ujedno i uštedjeti prostor.

Pregrade za prostorije bez zidova Klizni zid (Foto: Living4media)

12. Zavjesa

Zavjesa nije predodređena samo za prozore, već može postati i odlična pregrada u domu. Iako nema zvučne izolacije, ovaj način pregrade u dom unosi intimni ugođaj i romantičnu notu koja posebno dolazi do izražaja u hladnijim mjesecima u godini.

Pregrade za prostorije bez zidova Zavjesa (Foto: Living4media)

13. Platforma za krevet

Ponekad je najbolje prostor iskoristiti u vertikalnom smjeru. Prostorije s povišenim dijelom, odnosno platformom, odličan su način na koji krevet možete odvojiti od ostatka namješaja u malom stanu ili garsonijeri. 

Pregrade za prostorije bez zidova Platforma za krevet (Foto: Living4media)

Zavirite u galeriju i pogledajte na koje još načine možete odvojiti životni prostor. 

 

I kuhinja je bež: Pogledajte stan koji izgleda kao malo carstvo neutralnih tonova Prelijepi stan u bež i pastelnim tonovima - 9 Prelijepi stan u bež i pastelnim tonovima - 2 Prelijepi stan u bež i pastelnim tonovima - 6 +7 Prelijepi stan u bež i pastelnim tonovima - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju