Odabrati idealnu boju zidova u najmanju je ruku zahtjevno. Kod uređenja interijera i posebno kod odabira boje zidova uglavnom ne promatramo svaku prostoriju zasebno, a upravo bismo to trebali napraviti, prema mišljenju psihologinje Sally Augustin.

Galerija +0 Dnevna soba
1. Spavaća soba "voli" plavu
Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, vjerojatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbjegavati – ljubičastu.

2. Za radnu sobu isprobajte boju kadulje
Zelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tomu je što podsjeća na prirodu, u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – kadulja je idealan izbor. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje, stoga je u ovom slučaju izbjegavajte.

Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje.


3. Crvena ili kobaltno plava za kuhinju
Bojenje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narančasto rješenje i to je u redu ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobaltno plavu. U kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne, a u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

4. Kupaonica će biti ljepša uz nježno ružičastu
Bijela može biti previše stroga, pa za kupaonicu birajte nježno ružičastu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Najlakše ćete kombinirati decentnu pastelnu nijansu. Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupaonici.

5. Tople pješčane nijanse za dnevni boravak
Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse.
Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi 'ubiti' atmosferu, govori Augustin. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska.
Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju