Porod u ležećem položaju na leđima, raširenih i podignutih nogu pojam je prirodnog rađanja djeteta, no stručnjaci su ustanovili da je jedan drugi položaj zapravo najbolji za porod

Najbezbolniji i najbrži položaj za porod je klečeći položaj, odnosno položaj čučnja s razmaknutim nogama i tijelom nagnutim lagano naprijed. Naime, tako se stvara znatno više prostora u zdjeličnom otvoru te beba može izaći lakše i prirodnije, a ne kao kada je majka u ležećem položaju s podignutima nogama. Uz to, kada kleče, majkama je lakše u posljednjoj fazi guranja.

BEBA PROLAZI KROZ BRDAŠCE

'Apsolutno preporučam ženama da rađaju u klečećem ili položaju čučnja, odnosno u položaju u kojem je trup tijela uspravan i u kojem se koristi gravitacija. Kada se porađa u konvencionalnom ležećem položaju, dijete zapravo prolazi kroz brdašce jer prvo mora ići ravno kroz zdjelicu, a onda jakim guranjem ide prema gore.

Najbezbolniji i najbrži položaj za porod je klečeći položaj, odnosno položaj čučnja s razmaknutim nogama i tijelom nagnutim lagano naprijed

Potičemo trudnice da same traže položaj u kojem će im porod proći najugodnije, to može biti i nesimetričan položaj kod kojeg je jedna noge gore druga dolje i slično', priča doula Anita Budak koja trudnicama, odnosno rodiljama pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu prije, tijekom i nakon poroda. Smisao biranja vlastitog položaja za porod leži u tome da žene imaju različite zdjelice i da bebe iz trbuha izlaze u različitim fazama rotacije.

'Kod položaja čučnja puno rjeđe se događa pucanje međice. I velike zdravstvene organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije preporučaju rađanje u uspravnom položaju', ističe Anita te otkriva kakva je situacijama u hrvatskim rodilištima kada je riječ o pravu žena da same biraju položaj u kojem će roditi.

'U hrvatskim rodilištima rodilje nekad koriste stolčić, ali svaka trudnica treba znati da se osoblje rodilišta treba prilagoditi njoj i da nema razloga da se legne na krevet kada uđe u rađaonu. Promjene se moraju pokrenuti i s jedne i s druge strane, odnosno i od strane rodilja i od strane državnog sustava.'



Ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić
napominje da je porod u čučećem položaju nasigurniji kada je porod uredan, odnosno kada je riječ o normalnom porodu u kojem beba izlazi na glavu. U svakom drugom slučaju potrebna je doza opreza.

LEŽEĆI POLOŽAJ NAJMANJE DOBAR

'Rađanje u položaju čučnja najbolji je položaj za porod, ali porodničar ili visoko obrazovana primalja treba procijeniti je li porod normalan, odnosno smije li žena roditi u položaju čučnja. Ako recimo žena ima prolaps pupkovine ne smije rađati u tom položaju. Općenito, ležeći položaj u kojem rađa najviše žena najmanje je dobar položaj, a moderno porodništvo sve se više okreće prirodnijim načinima poroda', priča dr. Grujić te dodaje da u čučećem položaju rađaju i svi drugi veliki primati te da rijetko koja životinjska vrsta leži dok rađa.

U hrvatskim rodilišta, nastavlja, zbog skučenih uvjeta i malo osoblja većina rodilja i dalje rađa u ležećem položaju, ali bez obzira na to svaka trudnica trebala bi biti upoznata sa svojim pravima zapisanima u Konvenciji o pravima rodilja u kojoj, između ostalog, piše da može birati položaj u kojem će roditi, da u prvom dobu otvaranja može hodati te da tijekom poroda uz nju može biti jedna osoba koju izabere, bio to suprug, prijateljica, dijete,...

'U Vinogradskoj bolnici u Zagrebu među prvima sam inicirala prisutnost muževa na porodu, čemu su se moji muški kolege čudili. Bilo je i muževa koji su padali u nesvijest i završili na kirurgiji na šivanju jer za iskustvo poroda ipak treba biti spreman', sjeća se ginekologinja Jasenka Grujić.
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju