Osteoartritis je česta bolest koja se javlja uglavnom kod starijih, no može se pojaviti i kod mlađih osoba. To je najčešći oblik artritisa, od kojeg obolijeva oko 250 milijuna osoba u svijetu, i glavni je uzrok invaliditeta. Medicina pak svakodnevno napreduje te pronalazi rješenja kako bi oboljelima olakšala život.

Bol je glavna klinička manifestacija osteoartritisa koja uzrokuje ograničenja u svakodnevnim fizičkim aktivnostima oboljelih, zbog čega nepovoljno utječe na kvalitetu života izazivajući socijalna i ekonomska opterećenja bolesnika.

Osteoartritis je bolest koja ima svoje faze s obzirom na to da je kronična. Pacijent je u jednoj fazi mirniji, s manje bolova, manje tegoba. U toj fazi imamo egzacerbaciju, dakle kada je intezivna bol. Ukupno, bol je prisutna, a uz to zakočenost i deformiteti, rekla je doc. Dubravka Bobek u emisiji IN magazin.

Procjenjuje se da će osteoartritis koljena zbog starenja populacije do 2020. godine biti četvrti vodeći uzrok nesposobnosti bolesnika.

Najčešće lokacije jesu mali zglobovi šaka, koljeno, kuk, kralježnica, mali zglobovi kralježnice. Ono što je funkcijski za pacijenta jesu kuk i koljeno. U postocima je to 24 posto koljeno, a oko 11 posto kuk, istaknula je doc. Bobek. 

Procjenjuje se da će osteoartritis koljena zbog starenja populacije do 2020. godine biti četvrti vodeći uzrok nesposobnosti bolesnika.

PATENTIRANI KRISTALNI GLUKOZAMINSULFAT

Ciljevi su liječenja smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i usporavanje progresije. Jedan od glavnih izazova u liječenju koljena zahvaćenoga osteoartritisom jest postizanje dugotrajnoga perioda bez progresije bolesti.

Do sada su Hrvatskoj bili dostupni isključivo dodaci prehrani s glukozaminom, a od sada je u Hrvatskoj dostupan i lijek s patentiranim, kristaliziranim glukozaminomsulfatom čiji je učinak potvrđen u mnogobrojnim kliničkim ispitivanjima.

Patentirani kristalni glukozaminsulfat novi je oblik glukozaminsulfata. Ukratko, taj kristalni oblik čini glukozamin, koji je aktivna tvar, dostupnijim krvi pacijenata i tako pridonosi liječenju, rekao je prof. dr. sc. Marco Paoloni, vodeći autoritet na području liječenja osteoartritisa.

Kao važna mjera u prevenciji osteoartritisa i dalje se preporučuje redovita fizička aktivnost.

Više o osteoatritisu otkrijte u prilogu emisije IN magazin

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju