Istraživanja o bračnom savjetovanju pokazala su da većina parova pokušava sama riješiti problem prije nego što potraže pomoć terapeuta. Najčešće prođe i nekoliko godina prije nego što odluče potražiti pomoć stručnjaka.

Pomoć, naravno, traže s ciljem da spase brak, ali čini se da jednom kada dođu do savjetnika, oženjeni muškarci i žene dolaze sa u potpunosti različitim pritužbama na brak.

Prema pisanju portala YourTango, nedavno je provedena studija koja se bavila razlozima i učinkovitosti bračnog savjetovanja. Pokazala je da se žene više nego muškarci brinu za seksualnu intimnost, odgoj djece, ljubomoru, nedostatak komunikacije, gubitak povjerenja i stres izvan veze kao čimbenike koji su doveli do problema, a onda i do odlaska bračnom terapeutu.

Četiri stručnjaka za veze izdvojila su najčešće pritužbe koje čuju od žena koje dolaze na bračno savjetovanje. Možda se u nekoj od njih i sami prepoznate, a ako se to dogodi, bitno je da na vrijeme počnete raditi na problemu kako ne bi ostavio trajne posljedice na vaš odnos.

1. "Naš brak je ustajao i dosadan"

Iako je promjena dio našeg života, čini se da mnogi ljudi jednom kada izreknu sudbonosno da, zaključe da je to sad to, i prepuste se svakodnevici bez previše truda..

Najveća zabrinutost koju zbog toga izražavaju udane žene jest ta da je njihov brak ustajao, a da druga strana ne želi ništa poduzeti u vezi s tim.

Bit je da svaki odnos treba energiju i svježinu kako bi ostao živ i zanimljiv. Iako je rutina ponekad dobra, kako brak ne bi postao dosadan, bitno je mijenjati ponešto. Jedna je od opcija primjerice zajednički hobi kako što je ples.

Bitno je da kao par odvojite vrijeme i shvatite koje su vam zajedničke vrijednosti i interesi, a onda ih pretvorite u zabavnu aktivnost koja će brak održati zanimljivim.

2. "Naš seksualni život ne ispunjava moje potrebe i želje"

Seksualna nekompatibilnost jedan je od najčešćih uzroka nezadovoljstva kod žena u braku. Terapeutima se žale da ih muž ne razumije u najintimnijim situacijama i ne mari za njihov seksualni užitak.

Problem je taj što je, uz određene iznimke, brak nepotpun bez seksualnog zadovoljstva. S vremenom može doći do većih problema, zbog čega je to nešto na čemu svaki par treba raditi. Samostalno ili uz pomoć terapeuta.

3. "Osjećam da me muž ignorira"

Prema riječima jedne od psihologinja, u karijeri je vidjela jako puno nesretno udanih žena koje najčešće krive svojega muža. Na terapiji se žale na usamljenost. Kažu da se osjećaju napušteno ili čak izgubljeno, što rezultira sve većim bijesom.

Istovremeno, na mnogim ženama je i dalje veliki pritisak da im dom mora izgledati na određeni način, da djeca moraju biti savršena, da moraju zadovoljiti sve potrebe svojeg supruga... Ako i sami imate osjećaj da vas druga strana ignorira, da ste sami u svemu, vrijeme je za razgovor o problemu.

4. "Moj suprug me zapravo ne poznaje"

I na kraju, među najčešćim problemima na koji se žene žale terapeutima jest i taj da ih njihov suprug zapravo ne poznaje.

U ovakvoj situaciji, žena s vremenom počinje osjećati da ju se uzima zdravo za gotovo ili da ju se ne cijeni. Kako bi se propast spriječila, i ovdje je bitno reagirati na vrijeme, razgovarati o problemu i ako je potrebno - potražiti pomoć stručnjaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju