Iskoristite slobodno vrijeme za uživanje u knjizi, ili nekoliko njih. Od popularnih domaćih autora preko hitova kao što je "Djevojka u vlaku" pa do priručnika za sretniji život i duhovne literature, u nastavku pročitajte koji se naslovi ovoga ljeta najviše posuđuju u Knjižnicama grada Zagreba

DOMAĆA KNJIŽEVNOST

1. Črna mati zemljaKristian Novak (Algoritam/Algoritam Stanek)

Većinu je vremena mislio da ni po čemu nije drukčiji od drugih. Ponekad bi slagao da se dogodilo nešto što se nikada nije dogodilo, ponekad bi rekao da se njemu dogodilo nešto što se dogodilo nekom drugom… Uspješan mladi pisac pokušava konfrontirati stvarne događaje koje je potisnuo i pokopao u zaboravljenu sliku djetinjstva koje se (ni)je doista dogodilo.

2. Ciganin, ali najljepšiKristian Novak (OceanMore)

Iskoristite slobodno vrijeme za uživanje u knjizi, ili nekoliko njih.

Strogo žanrovski gledano Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka krimić je s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih i istragom. Ovo je knjiga u kojoj ćete naći zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, teoriju i praksu krađe i tučnjave, internetsko bjesnilo.

3. Sjećanje šumeDamir Karakaš (Sandorf)

Iako okarakteriziran kao "kratki roman poetskog tempa", roman Sjećanje šume može se čitati i kao niz kratkih priča u kojima naivni pripovjedač niže crtice o svojim doživljajima otkrivanja svijeta koji se zaokružuje svakodnevicom u malenom selu u ličkoj provinciji, uz tradicionalno stroge roditelje, prijatelje s kojima se igra i uči, suseljane, učiteljicu, službene osobe.

4. Doba mjediSlobodan Šnajder (TIM press)

Roman s autobiografskim elementima čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. st., a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem. Tema tzv. folksdojčera predstavljena je kroz ratno-ljubavnu priču o Georgu i Veri, priču o iskorjenjivanju i manjinskom identitetu u kojoj nema sretnog završetka.

5. Mileva Einstein, teorija tuge: roman – Slavenka Drakulić (Fraktura)

Biografski roman o prvoj supruzi genijalnog znanstvenika otkriva lik nadarene matematičarke, prve žene na politehničkom fakultetu u Zürichu, koja je međutim svoju znanstvenu karijeru podredila suprugu i obitelji, svjesno se postavljajući u drugi plan, dok je "prtljaga tuge koju je nosila od najranije mladosti do smrti" neprestano rasla.

STRANA KNJIŽEVNOST

1. Djevojka u vlaku – Paula Hawkins (Mozaik knjiga)

Tri žene, jedna priča. Bio bi to najkraći sažetak Djevojke u vlaku, autorice Paule Hawkings, koja je prošle godine vladala top-listama najčitanijih knjiga, a i ove godine ne silazi s njih. Ovaj psihološki triler čita se u dahu, a kompleksna priča prenesena je i na male ekrane u filmu Tatea Taylora.

2. U vodu – Paula Hawkins (Mozaik knjiga)

Od strane književnosti, "Djevojka u vlaku" apsolutni je broj jedan, barem što se tiče popularnosti u Gradskim knjižnicama.

Samohranu majku pronađu mrtvu u rijeci koja teče kroz gradić. Ranije tog ljeta, osjetljiva tinejdžerica dočekala je istu sudbinu…
Jednako napetim stilom kojim je očarala milijune čitatelja svojim prvijencem Djevojka u vlaku, Paula Hawkins donosi intrigantno štivo o varljivosti osjećaja i sjećanja, kao i o razornom utjecaju prošlosti na sadašnjost.

3. Genijalna prijateljica – Ferrante Elena (Profil knjiga)

Roman tematizira djetinjstvo u siromašnom napuljskom predgrađu 50-ih godina prošlog stoljeća. Pripovjedačica se, kao odrasla žena, prisjeća ljudi i događaja koji su obilježili njezino odrastanje, a središnje mjesto u tim prisjećanjima zauzima prijateljicu koju obožava i divi joj se, ali joj istovremeno i zavidi, stalno se s njom uspoređujući i nadmećući.

4. Dani zaborava – Ferrare Elena (Profil knjiga)

Dani zaborava priča je o Olgi, ženi u četrdesetima, majci dvoje djece koju muž ostavlja zbog mlađe. Roman na dramatičan način oslikava portret ostavljene žene koja se u velikoj boli i nevjerici suočava sa svojom intimom, s demonima svoje nutrine i naposljetku s gubitkom identiteta. Na gotovo uznemirujući način autorica progovara o najintimnijim razmišljanjima žene čiji život u trenu biva rasut na komadiće.

5. Moja borba Karl Ove Knausgord (OceanMore)

Suvremeni norveški autor u ispovjednoj maniri kroz svojevrsnu obiteljsku kroniku ispisuje vlastitu životnu priču, počevši od djetinjstva pa do smrti oca. Pritom je on kao glavni junak ove autobiografske proze svojevrsni antijunak, razapet između gomile svakodnevnog "svačega i ničega", koji se odvijaju na potezu kućanski poslovi –roditelj te egzistencijalne potrebe da bude sam.

PUBLICISTIKA

1. Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice – Yuval Noah Harari (Fokus komunikacije)

Ova knjiga izraelskog povjesničara proučava projekte, snove i noćne more koji će oblikovati 21. stoljeće – od prevladavanja smrti do kreiranja umjetnog života – i nastoji odgovoriti na osnovna pitanja, među njima i sljedeća: Što je naš sljedeći korak? Kako ćemo ovaj krhki svijet zaštititi od razornoga ljudskog djelovanja? To je iduća faza evolucije. To je Homo deus.

2. Pazi kojeg vuka hraniš – Kenan Crnkić (Fokus komunikacije)

Posuđuju se i new age autori kao što je njemački autor Tolle Eckhart.

Drugo nepromijenjeno izdanje knjige čije je prvo izdanje pobudilo veliki interes čitatelja u Hrvatskoj. Knjiga je pisana kao kratki priručnik koji sadrži savjete i kratke motivacijske priče i pitanja. Cilj je knjige potaknuti čitatelja i voditi ga prema ispunjenom, smislenom i sretnijem življenju. Autor je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

3. Zakon privlačenja: osnove Abrahamova učenja – Esther i Jerry Hicks (TELEdisk)

Ova knjiga predstavlja osnovne, a moćne činjenice izvornog Učenja Abrahama. Unutar ovih stranica vidjet ćete kako vam sve stvari, željene i neželjene, bivaju privučene najmoćnijim Zakonom svemira: Zakonom privlačenja.

4. Knjiga o egu: oslobođeni iluzije – Osho (Nova arka)

Osho je poznat po svom doprinosu znanosti o unutarnjoj transformaciji, s pristupom meditaciji te pokušajima da obuhvati bezvremenu mudrost istoka s najvišim potencijalima zapadne znanosti i tehnologije. Oshove knjige, pa tako i ova, transkripcija su audiozapisa i videozapisa njegovih govora o raznim temama. Tema je ove knjige osvještavanje zamki ega.

5. Govor tišine – Tolle Eckhart (V.B.Z.)

Autor bestselera Moć sadašnjeg trenutka i Nova zemlja i u novoobjavljenoj knjizi iznosi mnoštvo jednostavnih i svima razumljivih poruka o tome kako postići trajan unutrašnji mir. Ako pažnju usmjerimo na sadašnji trenutak, to nije nijekanje onog što nam je u životu potrebno, nego prepoznavanje onog najvažnijeg. Kad je sadašnji trenutak temelj i najvažnija žarišna točka našega života, tada se život odvija s lakoćom.

Pogledajte i popis romana koje svaka žena treba čitati u nekom trenutku svog života.

Još informacija o najpopularnijim knjigama za ljeto doznajte na stranici Knjižnice grada Zagreba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju