I mame trebaju odmor, bez obzira što okolina mislila o tome. Mama Marija iz Kopivnice požalila nam se da ju uvijek uznemirava jedno pitanje kada se nalazi na ljetovanju

'Tko čuva tvoju djecu?' pitanje je kojeg se grozi većina majki na odmoru, jer implicira da su one jedine osobe koje moraju voditi brigu o mališanima 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, te da ne mogu izaći nigdje bez njih.

Samohrane majke to obično čine, ili se oslanjaju na pomoć baka i djedova, rodbina i prijateljica. No mnogi zaboravljaju da udane žene imaju supruge koji su sposobni pričuvati dijete, jer tu dužnost nitko ne očekuje od njih.

'Volim svoju djecu više od svega i ne mogu zamisliti svoj život bez njih, ali s vremena na vrijeme treba mi malo vremena daleko od njih. Ne znam zašto je takav tabu kad majka inzistira na kratkim predasima od djece, niti zbog čega se većina žena u mojem krugu skanjuje od toga, otkrila nam je mama Marija iz Koprivnice.

'Suprug je bio na plaži s našim sinom i kćeri, a ja sam odlučila nazvati mamu i popiti kavu na obližnjoj terasi kafića u kojoj smo svi zajedno dolazili tijekom ljetovanja. Ne samo da me mama pitala tko mi čuva djecu, nego me isto zapitao i konobar koji me vidio s njima nekoliko puta u tome tjednu,' požalila nam se mama Marija iz Koprivnice.

'Volim svoju djecu više od svega i ne mogu zamisliti svoj život bez njih, ali s vremena na vrijeme treba mi malo vremena daleko od njih. Ne znam zašto je takav tabu kad majka inzistira na kratkim predasima od djece, niti zbog čega se većina žena u mojem krugu skanjuje od toga,' dodaje uzrujana majka.

Odgajanje djece je cjelodnevni posao jer zahtijeva kuhanje i serviranje njihovih obroka, pranje djece i njihove odjeće, posteljine te drugih tkanina i površina u domu. Tu je i presvlačenja, igranje s mališanima, odlasci u trgovinu i park, te mnoštvo drugih malih sitnica koje se ne 'primjećuju' kada je majka kod kuće.

'Moj suprug zna putovati zbog posla u Varaždin, te izbivati iz našeg mjesta stanovanja po nekoliko dana. Zanimljivo mi je da ga nitko ne pita tko čuva njegovu djecu dok je na putu, jer se podrazumijeva da to radi majka djeteta,' ističe mama Marija koju smeta ta neravnopravnost.

'Još mi je gore kad me osuđuje žene iz moje okoline, primjerice, mame koje znam iz vrtića. One su pod dojmom da bi svijet stao kad bi supruzi preuzeli brigu o djeci na jedno popodne, i da ne bi znali napraviti ni sendvič, a kamoli skuhati ručak. Ja sam sretna što me moj Darko podržava, i zna preuzeti kormilo kako bi se ja mogla odmoriti,' zaključuje mama Marija iz Koprivnice.

Jeste li se i vi često susretali s pitanjem tko ti čuva djecu?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju