Da se vjenčanicama i vjenčanoj opremi oduvijek pridavala velika pozornost svjedoči uzbudljiva izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt simboličnog naziva 'U dobru i zlu'. Po prvi puta mogu se razgledati haljine, vjenčići, velovi i cipele koje su hrvatske dame nosile tog važnog dana u životu od 1865. godine naovamo


Vjenčana haljina oduvijek je bila u središtu pozornosti. U 19. stoljeću krojem se nije mnogo razlikovala od druge dnevne odjeće, ali se izrađivala od raskošnijih materijala poput pliša, krzna, svile i brokata u boji vina, tamnozelenim ili ljubičastim nijansama.

Tek nakon vjenčanja britanske kraljice Victorije 1840. godine – bijela boja postaje najveći predmet želje među mladenkama u biranju haljina.

Pod simboličnim nazivom U dobru i zlu Muzej za umjetnost i obrt prikazuje evoluciju vjenčanih haljina u Hrvatskoj u posljednjih 150 godina.

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba po imenu U dobru i zlu prikazuje 150 godina dugu tradiciju u biranju vjenčanica i vjenčane opreme na području naše države.

Najstarija sačuvana bijela vjenčanica iz fundusa muzeja pripadala je Jelki Winkler, rođenoj Turković iz Boke Kotorske, koja se u biranju haljine povela za tadašnjom pariškom modom naglašavanje stražnjice.

Na izložbi se mogu vidjeti i drugi raskošni modeli haljina koje su pripadale ženama iz visokog društva onog vremena poput Matilde Hengl, rođ. Gillming, supruge osječkog gradonačelnika, te Leonije Pusić, bake hrvatske političarke Vesne Pusić.

Više o izložbi U dobru i zlu, koja je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena do 3. svibnja 2015., saznajte u prilogu In Magazina.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju