Australska diva Cate Blanchett će 14. svibnja 2016. proslaviti 47. rođendan. Ovom prigodom prisjetili smo se njenih najupečatljivijih filmskih uloga koje su nas nadahnule da budemo hrabre, drugačije, nježne i romantične, ali uvijek svoje


Cate Blanchett j
e ikona stila koja nadahnjuje svjetske dizajnere za ekstravagantne modne igre, ali i vrhunska profesionalka u poslu.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvarila je uloge u više od pedesetak filmova i televizijskih projekata, za što je dobila šest nominacije za prestižnu nagradu Oscar, te ova dva vrijedna kipića.

Zahvaljujući ogromnom glumačkom talentu utjelovila je sve od eteričnih heroina, preko povijesnih osoba do običnih žena iz susjedstva koje su pokazale hrabrost u neočekivanim situacijama te tako nadahnule gledateljice dižem žena da budu svoje.

Elizabeth
Cate Blanchett dobila je svoj prvi zlatni kipić Američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti za film Elizabeta, u kojem je utjelovila istoimenu englesku kraljicu.

Iako se vladavina Elizabete I. smatra zlatnom erom u kojoj je cvjetala engleska ekonomska moć, kultura i znanost, film prati njene početke te sve izazove s kojom se morala suočiti jedna moćna žena u srednjem vijeku.


Jasmine French

Drugog Oscara dobila je za ulogu u filmu 'Jasmine French' u kojem je razotkrila svu veličanstvenost svojeg glumačkog talenta.

U ovom ostvarenju Woodyja Allena glumi Njujorčanku iz visokog društva koja je ostala bez novca, supruga i svojeg duševnog mira, te pokušava započeti novi život u novom gradu.


Veronica Guerin

Film snimljen po istinitom događaju prati lik istoimene irske novinarke koja je za 'The Sunday Independent' tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća razotkrivala najveće afere i najmoćnije kriminalce u ovoj zemlji.

Australska glumica zasjala je u ulozi odvažne Veronice koja se bori za pravdu, te je nepokolebljiva u želji da loši momci budu kažnjeni.



Gospodari prstena

Svoju nježniju stranu pokazala je u fantastičnoj trilogiji Gospodari prstena, gdje je odglumila noldorsku princezu Galadriel.

Vilenjačku Gospodaricu Lothlóriena krasi eterična ljepota, brižnost i mudrost koja nadahnjuje.


Carol

Srca kritičara oduševila je i u filmu 'Carol' koji progovara o nezamislivoj ljubavnoj aferi za pedesete godine prošlog stoljeće, ali o predrasudama s kojima su se susretale žene onog vremena.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju