Izložba 'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu' otvara se u Umjetničkom paviljonu 5. svibnja. Riječ je o izložbi na kojoj će slavni kipar, Auguste Rodin (1840.-1917.), biti predstavljen sa sedamdesetak djela, među kojima će biti i ona najprepoznatljivija, poput remek-djela 'Mislilac', 'Poljubac', 'Vrata pakla' i 'Brončano doba'

Izložba je jedan od kulturnih događaja u okviru Festivala francuske kulture u Hrvatskoj, u 2015. godini, nazvanog 'Rendez-vous'. Ovim predstavljanjem Francuska uzvraća posjet, nakon uspješnog prvobitnog predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti u Republici Francuskoj 2012./2013. godine - 'Croatie, la voici'.

Tijekom Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u pariškom Muzeju Rodin bila je postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića, a sada se Francuska predstavlja u Hrvatskoj s izložbom Rodina. Osim u Zagrebu, Rodinova djela bit će izložena i u Splitu, gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović, otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba 'Rodinova Meditacija u Splitu', na kojoj će se predstaviti kiparova skulptura 'Meditacija - Unutarnji glas'.

Rodinova izložba obuhvatit će sedamdesetak radova i naglasiti plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina i njihovo prijateljstvo

Autori izložbenog projekta u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti.

Rodinova izložba koncipirana je posebno za Umjetnički paviljon u Zagrebu, obuhvatit će sedamdesetak radova i naglasiti plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje.

Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Druetakoji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu.

Djela Augustea Rodina već su bila predstavljena Hrvatskoj - 1968. godine, također u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju