U povijesti mode neke će haljine ostati upamćene kao najekstravagantnije, druge će biti percipirane kao najveći promašaji ili pak najbolji izbori. Donosimo listu haljinu koje su već kod provog nošenja, ili naknadno na aukcijama, postigle najvišu cijenu

Galerija +0 Audrey Hepburn u filmu\'Doručak kod Tiffanyja\'
1. Bijela haljina Marilyn Monroe
Vrijednost: 32.5 milijuna kuna

Koktel haljina koju je Marilyn Monroe nosila u poznatoj sceni filma "Sedam godina vjernosti“ u podzemnoj željeznici prodana je na aukciji 2011. godine za 4.6 milijuna dolara, odnosno nešto više od 32 milijuna kuna. Dizajnirao je William Travila koji je sa slavnom glumicom radio na čak osam filmova.

Čipkasta vjenčanica Catherine Middleton sa šlepom dugim 2.7 metara koštala je zapanjujućih 2 milijuna kuna.

2. "Kućna" haljina Julie Andrews
Vrijednost: 11 milijuna kuna

I najobičnija "kućna“ haljina može doseći vrtoglavu cijenu. Dokazuje to i haljina Marije Von Trapp koju je Julie Andrews nosila u poznatom filmu "Moje pjesme moji snovi" iz 1965. godine. Kasnije je prodana na aukciji za nevjerojatnih 1,56 milijuna američkih dolara, odnosno oko 11 milijuna kuna.

3. Crna haljina Audrey Hepburn
Vrijednost: 6.37 milijuna kuna

Audrey Hepburn proslavila je "malu“ crnu haljinu, a posebno elegantan večernji model bez rukava brenda Givenchy kojeg je nosila 1961. godine kao Holly Golightly u filmu "Doručak kod Tiffanyja".

Kada se 2006. godine haljina pojavila na Christiejevoj aukciji u New Yorku, bilo je jasno da će dostići iznimno visoku cijenu. Prodana je za 900.000 američkih dolara, odnosno nešto više od 6 milijuna kuna, a sav je iznos dan u humanitarne svrhe.


4. Vjenčanica Catherine Middleton
Vrijednost: 2,18 milijuna kuna

Vjenčanicu vojvotkinje od Cambridgea prema narudžbi je napravila glavna dizajnerica iza brenda Alexandera McQueena – Sarah Burton. Čipkasta haljina sa šlepom dugim 2.7 metara navodno je koštala 250.000 britanskih funti, odnosno nešto više od 2 milijuna kuna te je ušla u povijest kao jedna od najljepših vjenčanica slavnih dama svih vremena.

5. Baršunasta haljina princeze Diane
Vrijednost: 2 milijuna kuna

Najskuplja haljina svih vremena je ona koju je Marilyn Monroe nosila u filmu "Sedam godina vjernosti", a prodana je na aukciji za 32,5 milijuna kuna.

Haljina s potpisom Victora Edelsteina koju je princeza Diana nosila na svečanoj večeru u Bijeloj kući 1985. godine prodana je na aukciji 1997. za 100.000 britanskih funti, odnosno oko 870.000 kuna. Petnaest godina kasnije ista je haljina preprodana, te je dosegla cijenu od 2 milijuna kuna.

Baršunasti model, koji je istaknuo dekolte i vrat lijepe princeze naziva se još i Travoltina haljina, jer je u njemu plesala sa Johnom Travoltom pred razdraganim uzvanicima.

6. Haljina za Oscare Cate Blanchett

Vrijednost: 1.4 milijuna kuna

Zadnja dva mjesta ljestvice najskupljih haljina svih vremena zauzima Cate Blanchett i njezina osebujna izdanja za Oscare. Glumica eterične ljepote odjenula je sivu haljinu Armani Prive optočenu Swarovski kristalima za dodjelu nagrada 2007. godine. Haljina je koštala zapanjujućih 200.000 američkih dolara, odnosno oko 1,4 milijuna kuna.

7. Haljina za Oscare Cate Blanchett

Vrijednost: 708.000 kuna

Armani Prive bio je njezin izbor i 2014. godine. Haljina boje pudera stajala je 100.000 američkih dolara, odnosno nešto više od 708.000 kuna. Cijeli stajling zajedno s nakitom i cipelama, pak, koštao je 18.1 milijun dolara odnosno 128 milijuna kuna. Ovdje pogledajte najskuplje haljine s Oscara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju