Kada bi se emocije mogle izmjeriti količinom stvari kojih smo se spremni odreći zbog partnera, onda bi se veza između Wallis Simpson i princa Edwarda nazivala najvećom ljubavnom pričom svih vremena. Za ruku svoje voljene, vojvoda od Windsora odrekao se nevjerojatne titule


Kada je kralj Edward VIII. odlučio oženiti svoju voljenu Wallis Simpson 1936. godine izazvao je skandal neviđenih razmjera u britanskoj povijesti. Njegova draga imala je tada 40. godina i dva neuspješna braka iza sebe. Osim bivših supruga, u prilog joj nije išla ni činjenica što je dolazila iz Amerike, točnije iz Blue Ridge Summita u Pennsylvaniji, a njenim venama nije tekla plava krv.

Za prvog supruga i američkog vojnog pilota Earla Winfielda Spencera udala se kao dvadesetogodišnja djevojka - 1916. godine. S njime je putovala diljem svijeta, a put potkraj 1924. našla se u Kini gdje je upoznala šarmantnog talijanskog grofa Galeazza Ciana, i s kojim je navodno imala tajnu aferu.

Iako ovaj podatak nikada nije potvrđen, ubrzo su Wallis i Earl počeli živjeti na različitim adresama, a 1927. godine i predali papire za razvod.


Dva razvoda
Wallis se potom zaljubila u bogatog industrijalca Ernesta Aldricha Simpsona koji je također bio svježe razveden, te zbog kojeg se doselila u London. Zahvaljujući njegovim vezama u visokim krugovima upoznala je neke članove britanske kraljevske obitelji, uključujući i princa Edwarda od Wallesa. Iako je Wallis bila udana za drugog muškarca, s princem Edwardom navodno je započela intenzivnu ljubavnu aferu 1934. godine.

Kada je kralj Edward VIII. odlučio oženiti svoju voljenu Wallis Simpson 1936. godine izazvao je skandal neviđenih razmjera u britanskoj povijesti.

Osim oštrog uma, Wallis je bila poznata i po svojem osebujnom modnom stilu. Jednom prilikom je priznala: "Nisam prekrasna žena. Nema se što vidjeti na meni, pa jedinu stvar koju mogu učiniti jest odjenuti se bolje od svih ostalih."

Princ ju je obasipao pažnjom, novcem i nakitom, a njegova ljubav nije minula ni dvije godina kasnije kada je okrunjen za kralja Ujedinjenog kraljevstva i Indije. Novi britanski kralj – Edward VIII. želio je ozakoniti svoju vezu sa Wallis zbog čega je ona zatražila razvod od svojeg supruga Ernesta.

No to nije bilo dovoljno za ostvarenje njegovih planova. Anglikanska crkva u Engleskoj nije priznavala njene razvode, pa samim time nije mogla dati ni blagoslov novoj zajednici. Wallis je bila bez odgovarajućih veza, a povrh svega vjerovalo se da ne može ostati trudna i svojoj novoj domovinu dati nasljednika krune.

Posjet Hrvatskoj

U žiži ovoga skandala, kralj Edward VIII. je odlučio ljubavnicu odvesti na ljetovanje u Hrvatsku. U kolovozu 1936. jahtom su obišli Jadran, a posebnu pažnju privukli na Rabu, gdje su im domaćini navodno dopustili da se okupaju goli i zbog čega se kasnije razvio nudistički turizam na otoku. Njihova jahta viđena je i u Trogiru, na Korčuli, u Velebitskom kanalu te u Dubrovniku.


Na povratku u domovinu, premijer Stanley Baldwin ponudio je svome kralju tri opcije: da zaboravi Wallis, da je oženi protiv volje naroda i svojih ministara, te da abdicira. Na veliko iznenađenje Britanaca i svijeta, kralj Edward VIII. odabrao je posljednju varijantu – odrekao se britanske krune zbog ljubavi, a njegovu poziciju preuzeo je njegov brat George VI.

Šest mjeseci kasnije u privatnoj ceremoniji i bez prisustva kraljevske obitelji, Edward je izrekao je sudbonosno da svojoj voljenoj Wallis. Iako su oboje dobili titule vojvode i vojvotkinje od Windsora, imali su loš odnos s Edwardovom obitelji, a posebno Elizabetom II.

Ljubav do smrti
Kad su ga pitali o braku s Wallis, vojvoda od Windsora je znao reći:

"Naravno imam malu prednost pred svim drugim muškarcima. Pomaže to što svoju dragu mogu s vremena na vrijeme podsjetiti da sam se zbog nje odrekao prijestolja."

Njihova velika ljubav bila je mamac za medije, pa su postali pravim kraljevskim celebrity parom. Živjeli su uglavnom izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva na relaciji Francuska-Španjolska-Sjedinjene Američke Države, sve do vojvodove smrti 1972. nakon čega se Wallis povukla iz javnosti.