Većina žena vjeruje u ovu pojavu, bez obzira na to što je znanost u više navrata dokazala da je u pitanju samo jedan veliki mit

Menstruacija Usklađuje li se vaš ciklus s ciklusom vaših prijateljica? Foto: Guliver/Thinkstock Američka psihologinja Martha McClintock 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinkronizaciji.

Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. McClintock i njezin tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima i ustanovili da su nakon nekoliko mjeseci ispitanice počele dobivati menstruaciju u isto vrijeme.

'Američka psihologinja Martha McClintock 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinkronizaciji.'

Sinkronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mjesečevih mijena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procjenjuje se i danas 95 posto pripadnica ljepšeg spola vjeruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije provedeno je mnogo novih istraživanja o istoj temi i nijedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marthe McClintock iz 2013. godine, ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinkronizaciju niti utjecaj feromona ili mijena na usklađivanje ciklusa.

Vjerujete li da se menstrualni ciklusi žena sinkroniziraju?

glasova:

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi prije ili kasnije "preklope" tijekom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što znanost uporno pobija ovu hipotezu, žene diljem svijeta i dalje tvrde da menstrualna sinkronizacija itekako postoji.

Saznajte koje probleme s menstruacijom ne smijemo ignorirati, a zatim provjerite koje 3 navike mogu poremetiti menstrualni ciklus.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju