Francuska povjesničarka umjetnosti Laurence des Cars, poznata po promicanju društvenih pitanja kroz umjetnost, od rujna će biti nova šefica Louvrea i prva žena u povijesti na čelu najvećeg svjetskog muzeja u više od dva stoljeća njegova postojanja.

Laurence Des Cars trenutačno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća i ondje je također prva žena na čelu tog muzeja.

Njezina ostavština uključuje povećanje broja mladih posjetitelja i pružanje više fizičkog prostora umjetnosti i posjetiteljima.

U prve četiri godine u Orsayju, 54-godišnja povjesničarka umjetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umjetnina koje su ukrali nacisti.

Veliki muzej mora se suočiti s poviješću, uključujući osvrtanjem na povijest naših vlastitih institucija, rekla je za AFP u intervjuu u travnju.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti.

Mona Lisa 12 istina o najtajanstvenijoj ženi na svijetu Zvjezdano nebo Od Zvjezdane noći do Mona Lise: Pet nevjerojatnih priča iza pet fascinatnih umjetnina

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orsay vrati sliku Gustava Klimta "Ruže" nasljednicima vlasnice tog djela Nore Stiasny. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

Des Cars, koja dolazi iz obitelji pisaca i novinara, u rujnu će naslijediti Jean-Luca Martineza, sadašnjeg šefa Louvrea kojemu se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim.

Nagrađen je rekordnim brojem posjetitelja, njih preko 10 milijuna u 2019. godini prije nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj posjeta.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti.

Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas posjeduje stotine tisuća umjetničkih djela, ali ih je manje od 10 posto u stalnom postavu (Hina).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju