U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od 5. prosinca do 18. veljače moći ćete pogledati izložbu pod nazivom "Balet i strast – donacija Jelka Yureshe"

Galerija Izložba Na izložbi će biti izloženi brojni osobni predmeti Jelka Yureshe +0 Baletni umjetnik Jelko Yuresha Životna priča hrvatskog baletnog velikana Jelka Yureshe koji je svoje dječačke snove pretvorio u stvarnost i svjetsku slavu stekao na baletnim pozornicama London Festival Ballet-a, La Fenice-a, Teatro alla Scala i brojnih drugih, bit će postavljena u jedinstvenu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt 5. prosinca 2017. godine.

Jelko Yuresha, rođen kao Željko Jureša u skromnoj zagrebačkoj obitelji, obišao je zemaljsku kuglu i postao princem baletnih čarolija.

Svoj je životni put na kojem ga je pratila njegova ljubav, supruga i plesna partnerica, Belinda Wright, sakupio u jedinstvenu zbirku slika, knjiga, fotografija i kostima te ih donirao Muzeju za umjetnost i obrt. Ova izložba ispričat će Vam priču o baletnoj ljubavi kojoj je ovaj umjetnik posvetio cijeli svoj život.
Baletni umjetnik Jelko Yuresha Baletni umjetnik Jelko Yuresha Foto: MUO
Ovu značajnu i visokovrijednu donaciju hrvatsko-britanski baletni umjetnik Jelko Yuresha poklonio je Muzeju za umjetnost i obrt, ujedno i Gradu Zagrebu. Riječ je o zbirci jedinstvenoj u svijetu po svojoj cjelovitosti čiji je postupak donacije pokrenut nakon prošlogodišnje, vrlo cijenjene i uspješne adventske izložbe Orašar – najljepša božićna bajka, na kojoj su upravo kostimi Jelka Yureshe i njegove plesne i životne partnerice Belinde Wright izazvali velik interes najšire, ali i stručne javnosti.
Na izložbi će biti izloženi brojni osobni predmeti Jelka Yureshe Na izložbi će biti izloženi brojni osobni predmeti Jelka Yureshe (Foto: MUO)
Po prvi puta javnost će imati prilike vidjeti raskošne kostime dizajnirane za Jelka Yureshu i Belindu Wrightu u kojima su plesali najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara, mnogobrojne memorabilije koje svjedoče o prijateljstvu s baletnim velikanima poput Ane Pavlove, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Margot Fonteyn i brojnih drugih. Izložbu će upotpuniti donacija slika, knjiga, fotografija, skulptura i drugih vrijednih predmeta.

Zagrebački MUO prošle godine oduševio je građane izložbom "Orašar" posvećenoj baletnoj božićnoj bajci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju