Naučeni smo vjerovati sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini svakog proizvoda i koji označavaju njegov rok trajanja. No stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer velik broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka

Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvalitete hrane, većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakiranju istekne.

Ističu kako se taj rok odnosi na svježinu namirnice, koja nakon označenog roka nije štetna za organizam.

Većina hrane je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakiranju istekne

1. Mlijeko
Tjedan dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakiranju mlijeko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo promijeni li mlijeko okus, miris ili izgled što ga čini kvarljivim.

2. Kečap
Čuvate li kečap u hladnjaku od može zadržati svoju kvalitetu i do šest mjeseci, nakon isteka roka trajanja još uvijek je siguran za konzumiranje. Naravno uočite li plijesan ili osjetite čudan miris nećete ga jesti.

3. Maslinovo ulje
Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporuča ga se držati na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.

4. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene staklenke kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u hladnjaku, isto pravilo vrijedi za masline.

5. Ocat
Rok trajanja octa gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promjene na boji ili talogu i dalje je siguran za korištenje.

6. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

7. Kava
Pakiranje kave koje ste otvorili i na koje ste zaboravili valjano je za korištenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

8. Maslac
Dva tjedna nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati čak devet mjeseci.

9. Začini
Cimet, papar, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka, pri tomu je važno čuvati ih u staklenkama i na suhom i tamnom mjestu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju