Pravilo je da u vodu ne ulazimo barem pola sata nakon jela, a postoje i određene namirnice koje je bolje izbjegavati prije plivanja. Donosimo popis namirnica koje vam mogu pokvariti guštanje u vodi ako ih konzumirate prije plivanja.

1. Ljuta hrana
S obzirom na to da nam je tijelo najviše u vodoravnom položaju dok plivamo, refluks kiseline može predstavljati problem, a začinjena hrana može još više pogoršati taj problem. Zato prije plivanja ne konzumirajte ljute umake, papričice i drugu hranu koja bi vam mogla stvarati nelagodu.

2. Voćni sokovi i gazirana pića
Umjesto voćnih sokova i gaziranih pića koji mogu uzrokovati nadutost i grčeve, prije plivanja okrijepite se vodom. Sastav voćnih sokova i gaziranih pića stvara pritisak na vanjski sloj abdominalnog zida što vam može otežati plivanje.

Slika nije dostupna 12 namirnica koje trebate jesti za doručak ako želite smršavjeti

Slika nije dostupna 14 (ne)veličanstvenih: Najbolje i najgore namirnice za jetru koje su dio svakodnevnice

3. Alkohol
Alkoholna pića smanjuju sposobnost reagiranja i prosudbe, a to može biti naročito opasno kada je ulazak u vodu u pitanju. Stoga je najsigurnije izbjegavati alkohol u potpunosti prije ulaska u more, bazen ili bilo koje druge mjesto za kupanje.

4. Grahorice
Grahorice i mahunarke poput leće i graška sadrže puno vlakana koje je dobro za zdravlje, ali može izazvati nadutost, zatvor i grčeve što vam može pokvariti ljetnu uživanciju.

5. Energetska pića
Konzumiranje energetskih pića može izazvati proljev ili mučninu dok ste u vodi, a postoji i opasnost od dehidracije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju