Svi vlasnici pasa sigurno će se složiti kako je njihov ljubimac poput člana obitelji. Iako svom vjernom prijatelju želite samo najbolje, kada je riječ o prehrani treba biti vrlo oprezan jer hrana u kojoj uživate vi i vaša obitelj za vašeg psa može biti smrtonosna. Donosimo 5 ukusnih namirnica koje mogu ogroziti život vašeg psa

1. GUME ZA ŽVAKANJE
Gume za žvakanje sadrže ksilitol - umjetni zaslađivač koji psi ne mogu probaviti, a zbog kojeg dolazi do naglog pada šećera u krvi. Drastičan pad šećera može dovesti do zatajenje jetre , kome te u najgorem slučaju smrti psa.

Simptomi: Slabina, povraćanje, nesvjestica, crna i tvrda stolica.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje te čim prije potražite pomoć veterinara.

Pripazite da se vaš ljubimac ne dočepa grožđa i grožđica jer čak i mala doza može biti fatalna i izazvati trenutno zatajenje bubrega

2. LUK I ČEŠNJAK
Češnjak i luk za pse su toksični te mogu izazvati rastvaranje crvenih krvnih zrnaca i anemiju. Japanske pasmine poput akite i shibe inu najosjetljivije su na ove namirnice.

Simptomi: Blijede desni, ubrzano disanje, pojačani otkucaji srca, povraćanje, slabina i malaksalost, smanjen apetit.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje , dajte psu aktivni ugljen te čim prije potražite pomoć veterinara.

3. GROŽĐE I GROŽĐICE
Grožđe i sušene grožđice smatraju se zdravim namirnicama, ali za psa su vrlo otrovne. Iako se točno ne zna koji sastojak je štetan za životinju, pripazite da ih se vaš ljubimac ne dočepa jer čak i mala doza može biti fatalna i izazvati trenutno zatajenje bubrega.

Simptomi: Povraćanje i/ili proljev, gubitak apetita, slabina, malaksalost, bolovi u trbuhu i i nemogućnost mokrenja.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje , dajte psu aktivni ugljen te čim prije potražite pomoć veterinara.

4. KOŠTICA BRESKVE I ŠLJIVE
Mnogi će u igri psu baciti košticu breskve ili šljive kako bi se pas zabavljao i grickao ostatke voće. No ova igra za psa može biti kobna. Koštica breskve može izazvati upalu tankog crijeva i probavne smetnje. isto tako, unutrašnjost koštica sadrži cijanid koji je otrovan za ljude, pogotovo za pse.

Simptomi: Proširene zjenice, pojačano slinjenje, gubitak ravnoteže, napadaji.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje kako bi pas ispljunuo košticu te čim prije potražite pomoć veterinara.

5. ČOKOLADA
Čokolada sadrži alkaloid Teobromin - diuretik iz iste skupine kao i kofein koji psi vrlo teško probavljaju, posebno oni stariji. najopasnija je čokolada s velikim udjelom kakaa, dok je mliječna nešto manje rizična za psa.

Simptomi: Proljev, povraćanje, probavne smetnje, napadaji , pojačani otkucaju srca.

Prva pomoć: Pokušajte izazvati povraćanje, dajte psu da pojede aktivni ugljen i pije puno vode te čim prije potražite pomoć veterinara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju