Navika je gotovo svima pod mlazom vode s tanjura isprati tanjur nakon jela, no pri tome treba paziti da smo prethodno dobro uklonili sve ostatke s tanjura. U suprotnome, vaš kuhinjski odvod bi se mogao ''ugušiti''. Stoga, posebnu pozornost obratite na sljedeće namirnice kojih se ne biste smjeli "rješavati" u sudoperu

1. Ulje

Ulje za kuhanje je veliki neprijatelj kuhinjskim sudoperima. Iako mnogi misle kako će ulje lagano kliznuti baš poput bilo koje druge tekućine, ulje će brzo postati kruto, odnosno s vremenom će se stvoriti masne naslage koje predstavljaju ozbiljan rizik od začepljenja cijevi, a onda i poplave. Pitate se gdje onda baciti to ulje? Umjesto da ga izlijete u sudoper, ulijete ga u praznu limenku, plastičnu bocu ili staklenku i dobro zatvorite.

Masne naslage od ulja za kuhanje predstavljaju ozbiljan rizik za začepljenje cijevi

Može vam se dogoditi da vam pri tome malo ulja ipak pobjegne kroz odvod, stoga se preporučuje odmah pustiti vruću vodu da teče jednu minutu pa tek onda dodajte malo sredstva za pranje suđa. Zatim još jednu minutu pustite da teče vruća voda.

2. Sjemenke voća ili povrća

Bilo koje sjemenke, voća ili povrća, ne mogu tako lako proći niz odvod. Ako se dogodi da ih slučajno bacite, ostat će u odvodu i napraviti blokadu. Što napraviti? Ako režete voće ili povrće, sjemenke skupite na papirnati kuhinjski ručnik ili ako to činite nad sudoperom skupite ih na jednu hrpu, izvadite i bacite u smeće prije nego što pustite vodu. Ako slučajno na vašem tanjuru ostane koja sjemenka, obavezno se pobrinute da ih sve bacite u kantu za smeće prije nego što isperete tanjur u sudoperu.

3. Razni ostaci hrane

Sitni ostaci hrane, poput riže ili tjestenine te mali komadići ljuskica od jaja mogu prouzročiti velike probleme ako dospiju u kuhinjski odvod. Naravno, to će se dogoditi ako to redovito ponavljate jer će se svi ti ostaci formirati u klupko masnoće. Ta ''ljepljiva'' hrana tako s vremenom lako može blokirati odvod.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju