Neke namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu dugo trajati ako ih pravilno pohranjujemo i čuvamo.

1. Kupus

Ako je zamotana u papirnatu vrećicu i stavljena u frižider, glavica kupusa može trajati minimalno mjesec dana. Kojom će se brzinom kvariti, ovisi i o tome je li bila suha kada ste je pohranili u frižider ili je pak bila namočena. Ako na vanjskim listovima primijetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnatim ručnikom.

2. Svježa cikla

Čuvanje svježe cikle na hladnom, tamnom i suhom mjestu produljit će njezino trajanje. Ako imate adekvatnu smočnicu ili podrumski prostor, možete je tamo pohraniti, a ako nemate, poslužit će i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda.

Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cikle može se pripremati kao blitva, a možete ga staviti u smoothie ili pak dodati salatama. Plod zatim zamotajte u papirnatu vrećicu te pohranite na suho mjesto.

3. Mrkva

Ključ produljivanja roka trajanja mrkve jest u tome da ju pravilno osušimo. Mrkva sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga može lakše istrunuti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirnate ručnike pa zatim stavite u frižider, riješit ćete problem nakupljanja vlage te ćete održati njezinu svježinu.

4. Korijen celera

On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada razrežete korijen celera, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider, gdje će bez problema izdržati još barem tjedan dana. Lišće celera pohranite u plastičnu vrećicu ili zamotajte u plastičnu foliju.

5. Češnjak

Iako je vrlo izdržljiv u raznim uvjetima, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 Celzijevih stupnjeva te umjerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi klijati.

6. Luk

Papirnata vrećica ili stara plastična mrežasta vrećica idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suh prostor, stoga vodite računa o tome da luk ne držite na vlažnom mjestu.

7. Koraba

Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalija, vitamina A i C. Na hladnom mjestu ili u frižideru može izdržati i više od mjesec dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju