Kako bismo vam ponudili najbolje štivo za ljetne vrućine, predstavit ćemo izbor najnovijeg bloga posvećen ljepoti čitanja knjiga - 'Čitaj knjigu'. Uz ove ćete se preporuke ponovno zaljubiti u čitanje ili napokon započeti ljubav prema svijetu prepunom ljubavi, humora i intriga i budućih dobrih prijatelja

'Uvod u fiziku katastrofe' odlična je kombinacija crnohumorne priče o odrastanju i napetog krimića. Već prepoznajem stil Marishe Pessl.

Nakon što sam pročitala Marishin, drugi po redu roman 'Noćni film' i oduševila se njenim pisanjem i zapletom, odlučila sam pročitati i debitantski roman. Drago mi je da nisam pogriješila. Marisha Pessl, mlada američka spisateljica prava je genijalka i jednostavno rođena da piše fenomenalne i originalne romane.

Neobična djevojka Blue kao da ima u sebi bluesa, iako je ime dobila po jednoj vrsti plavog leptira. Pomalo autistična, s kvocijentom inteligencije 175, Blue van Meer sa svojim ocem živi pravi nomadski život

Zapamtite dobro njeno ime i čitajte njene i sadašnje i buduće knjige. Koliko me njen roman 'Noćni film' podsjetio na pisanje Stiega Larssona i na trilogiju Millenium, toliko me njen prvi roman 'Uvod u fiziku katastrofe' podsjeća na moj omiljeni roman 'Tajna povijest' Donne Tart. Nadam se da znate o čemu govorim: o vrhunskim romanima, koje je nemoguće ponoviti, ali i ovo je veliki roman.

Neobična djevojka Blue kao da ima u sebi bluesa, iako je ime dobila po jednoj vrsti plavog leptira. Pomalo autistična, s kvocijentom inteligencije 175, Blue van Meer sa svojim ocem živi pravi nomadski život. Otac je sveučilišni profesor političkih znanosti, udovac koji jednostavno nema mira ostati dulje na jednom mjestu. Nikad duže od jednog semestra ne borave u istom gradu. Kako mijenjaju gradove tako Blue mijenja škole. Ubrzo poznaje svaki koledž.

Majka joj je poginula u nerazjašnjenoj automobilskoj nesreći kada je Blue bila djevojčica i jedva je pamti. Majka je voljela i proučavala leptire i zato joj je i dala ime svog omiljenog plavog leptira. Romantično, zar ne? Otac često podsjeća Blue kakva je dama njena majka bila, koliko ljubavi je imala za svakoga i koliko je ljubaznosti svakome poklanjala. Evidentno je da Blue pati zbog gubitka majke i sjećanja na nju, ali to nije do kraja osvijestila. Na sreću ima svoje knjige – svoje najbolje prijateljice i tješiteljice. Zbog toga mi je posebno draga.

Koliko je velika njena glad prema knjigama, toliko je i velika njena radoznalost i ljubav prema životu. Blue je hodajući leksikon i brzo joj postaje jasno da je posebna. Dolaskom u elitni koledž u Stocktonu, u Sjevernoj Karolini postaje dio zatvorenog društva koje se nedjeljom, na neobičnim večerama, sastaje kod tajnovite i karizmatične profesorice filma i drame, Hannah Schneider. Blue je tipična tinejdžerka koja se želi uklopiti u novu školu i društvo, muče je ljubavni jadi, ulazak u spolni život i odnosi između svojih prijatelja i muških i ženskih. Odrastanje je iz njene perspektive svojevrsna obrazovna avantura.

'Uvod u fiziku katastrofe' američke spisateljice Marishe Pessl odlična je kombinacija crnohumorne priče o odrastanju i napetog krimića

A onda se dogodi ubojstvo. Prvo pronađu u bazenu tijelo Hannahinog prijatelja na jednoj od njenih neobičnih maskiranih zabava. Nakon toga je i Hannahina smrt velika nepoznanica. Radi li se o samoubojstvu ili je u pitanju ubojstvo? Najveće od svih iznenađenja u ovoj hrabroj i živopisnoj knjizi jest to što ne možemo dočekati da saznamo što se dogodilo, a sve to kroz citate i knjige Shakespearea, Nabokova, Franzena, Eugenidesa pa sve do – Caryja Granta. Marisha nam pripovijeda impresivnu i nepredvidljivu priču sa zamršenim zapletom i maštovitim likovima, napetošću krimića te književnim referencama. Mašte joj ne nedostaje.

Suvremena američka prozaistica Marisha Pessl rođena je 1977. u Clarkstonu. Kao iznimno darovita učenica, prije završetka srednje škole otpočinje studij filmske produkcije na Sveučilištu Northwestern u Chicagu, no nakon dvije godine mijenja prvotnu odluku i prelazi na Barnard College pri Sveučilištu Columbia, gdje će naposljetku s pohvalom diplomirati englesku književnost i dramaturgiju. Po završetku studija radila je kao financijska savjetnica, a pisanjem se isprva bavila samo u slobodno vrijeme.

Preselivši se u London, počinje intenzivno raditi na svom prvom romanu naslovljenom 'Uvod u fiziku katastrofe' (Special Topics in Calamity Physics), koji će dovršiti 2004. Pomno osmišljen rukopis prepun književnih referenci i igri riječima koji govori o složenu odnosu darovite mlade studentice i njena oca, profesora političkih znanosti, objavljen je dvije godine poslije, a zahvaljujući iznimno povoljnim ocjenama kritičara i velikom zanimanju publike doživljava niz izdanja (svega dva tjedna nakon što se roman pojavio u knjižarama, tiskano je peto izdanje). Drugi roman 'Night Film' objavila je 2013. godine.

Svakako čitati!

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju