Jorgovan privlači svojim izgledom i mirisom, ali ovaj bjelogorični grm, odnosno malo drveće visine od 2 do 10 metara ima i ljekovita svojstva. Od cvjetova jorgovana tako se može napraviti i ulje za masažu

Ulje za masažu napravljeno od cvjetova jorgovana najkorisnije je za osobe koje pate od reume, kostobolje, neuralgije živca (vrlo jaka bol u području živca) i sličnih zdravstvenih problema.

Jorgovan privlači svojim izgledom i mirisom, ali ovaj bjelogorični grm ima i ljekovita svojstva. Od cvjetova jorgovana tako se može napraviti ulje za masažu

'Ulje od jorgovana radi se kao i svaki drugi macerat, odnosno pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Ulje je najbolje iskoristiti unutar jedne godine', savjetuje Martina Uzelac, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Organski vrt u blizini Zagreba. Martina je s nama podijelila recept za ulje od jorgovana koji ne može biti jednostavniji.

'Staklenku napunite cvjetovima jorgovana te nalijte bazno ulje (npr. maslinovo ili bademovo). Staklenku zatvorite vatom te pustite da odstoji tri tjedna na suncu nakon čega ulje procijedite. Ulje je tada spremno za uporabu', objasnila je Martina. Ulje od jorgovana koristite za masažu bolnih reumatskih mjesta i ostale, na početku teksta navedene tegobe.

Kora drva i kora omotača ljuske sjemena jorgovana koriste se za liječenje malarije, navale krvi u jetru te za liječenje probavnih tegoba poput proljeva. I listovi jorgovana vrlo su korisni: rabe se za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegoba probavnog sustava, tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature, bubrežnih kamenaca, visokog krvnog tlaka te kod nametnika u crijevima.

Spomenimo još i da je domovina jorgovana Balkanski poluotok te da ovaj cvijet, omiljen u kršćanstvu u vrijeme Uskrsa, simbolizira ljubav.
 
Doznajte i 7 koristi eteričnog ulja koje zovemo 'Katica za sve'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju