Dan narcisa u Hrvatskoj i brojnim drugim državama tradicionalno je posvećen oboljelima od raka. Kod nas se uobičajeno obilježava potkraj ožujka, kao simbol borbe protiv raka dojke. Za cvijet koji simbolizira novi život i nadu, vezano je i puno drugih zanimljivosti.

1. Narcis je cvijet iz roda Narcissus. Postoje dvije teorije o porijeklu imena. Prema prvoj teoriji, narcis je nazvan po grčkoj riječi narkao (opiti, omamiti) zato što cvijet sadrži tvar koja ima narkotičko djelovanje. Popularnija je druga teorija, da je ovaj cvijet nazvan po Narcisu iz grčke mitologije, mladiću koji se zaljubio u vlastiti lik gledajući svoj odraz na površini vode.

2. Narcis, koji je kod nas poznat i kao sunovrat, vrlo je otporan cvijet koji dobro napreduje i pod snijegom. Čim u proljeće malo zatopli, narcisi brzo nabujaju. Vole sunce, ali ne vole puno vode, najbolje uspijevaju na tlu u kojemu se voda ne zadržava dugo.

'Prema starom vjerovanju, za sreću uvijek treba darovati buket narcisa, a treba izbjegavati darivanje samo jednog cvijeta narcisa '

3. Postoji otprilike tridesetak izvornih vrsta narcisa, i čak 13.000 hibrida koje je čovjek stvorio križanjem. Narcisi su najčešće žuti ili bijeli, no među novim hibridnim vrstama ima i narančastih te ružičastih.

4. Narcis se ne smije konzumirati jer sadrži otrovnu tvar likorin. To je obrambena tvar zbog koje ga životinje zaobilaze. Zbog likorina narcise nije preporučjivo u vazi držati zajedno s drugim cvijećem jer će mu to naškoditi. Eventualno možete u vazi prvih 24 sata držati samo narcise kako bi oslabjelo djelovanje likorina, a onda dodati druge vrste cvijeća. Trik za savršeni buket u vazi - 1 Odlična ideja: Brzinski trik da cvijeće u vazi izgleda još ljepše i raskošnije

5. Narcis sadrži i ljekovite tvari. Narcise su još u antičkoj medicini koristili sredstvo protiv boli. Već desetljećima se ispituje učinak narcisa u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti i raka. Ekstrakt narcisa koristi se i u kozmetici, npr. u losionima za čišćenje osjetljive kože.

6. Prema starom vjerovanju, za sreću uvijek treba darovati buket narcisa, a treba izbjegavati darivanje samo jednog cvijeta narcisa jer to navodno donosi nesreću.

7. U Velikoj Britaniji je narcis simbol 10. godišnjice braka.

U našoj galeriji pogledajte svu ljepotu narcisa u prirodi i u domu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju