Da su muško ženski odnosi nepresušni izvor istraživanja i propitivanja potvrđuju brojne studije posvećene toj temi. Jedna od najnovijih postavila je u žarište pitanje - Koliko šminke muškarci vole vidjeti na ženi? Odgovor (ni) je iznenadio mnoge

Prema istraživanju časopisa 'The Quarterly Journal of Experimental Psychology' čini se kako i muškarci i žene smatraju kako je žena ljepša kada na licu nema previše šminke.

U studiji je sudjelovalo 44 žena kojima je ponuđena široka paleta make upa s uputom da se našminkaju za večernji izlazak. Modeli su fotografirani prije i nakon nanošenje make upa.

I muškarci i žene su smatrali da drugi vole više šminke od njih samih, ali čini se da većina ipak više voli prirodan izgled

Fotografije su modificirane na način da je do svake od njih napravljena dvadeset i jedna fotografija s različitim stupnjevima našminkanosti. Fotografije su potom bile pokazane dvadeset i dvjema ženama te dvadeset i dvojici muškaraca.

Promatrač je imao dovoljno vremena pogledati fotografije s različitim fazama šminkanja. Nakon toga trebali su odabrati fotografiju koja je njima najprivlačnija, zatim onu za koju smatraju da će biti najprivlačnija muškarcima te onu najljepšu nježnijem spolu.

Zanimljivo je da su žene odabrale lica s nešto više šminke. No, više od 30 posto modela stavilo je više šminke nego što je promatrač smatrao privlačnim.

I muškarci i žene su smatrali da drugi vole više šminke od njih samih, ali čini se da većina ipak više voli prirodan izgled. I oba spola su očekivali kako će muškarci više voljeti jače našminkane žene. Realnost je ipak drugačija i na strani poznate izreke da je manje ipak više.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju