Rukovanje različitim vrstama mesa može biti zbunjujuće. Komad govedine možete jesti i pet dana nakon što je pripremljeno, dok ćete od pečene piletine u tom periodu morati odustati. Pametno rukovati sirovim, zaleđenim i pečenim mesom više ne mora biti problem.

 

  Galerija Whirlpool Total NoFrost Whirlpool Total NoFrost Whirlpool Total NoFrost +1 Whirlpool Total NoFrost

1. SIROVO MESO 

Sirovu piletinu, ribu, mljeveno meso i kobasice trebalo bi pripremiti u roku od dva dana, dok veći komad crvenog mesa poput govedine u hladnjaku može odstajati i do pet dana. Važno je imati na umu da bi temperatura hladnjaka trebala biti ispod 4 °C kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija.

Lakše je, dakako, ako imate hladnjak koji stalno provjerava vlagu i temperaturu poput hladnjaka Whirlpool Total NoFrost, koji posjeduje i posebnu ladicu namjenjenu baš za meso i ribu, u kojoj je temperatura između -1 i 2 °C. Ako nemate vremena pripremiti meso u razdoblju u kojem je to preporučeno, nabolja je opcija da ga zamrznete.

2. MESO U ZAMRZIVAČU 

Iako zamrzivač usporava kvarenje na dulji vremenski period, ipak postoji trenutak kada je krajnje vrijeme za odmrzavanje i pripremu mesa. Govedina može najdulje ostati u zamrzivaču, do čak godinu dana. Piletinu ne ostavljajte u zamrzivaču dulje od 9 mjeseci, a ribu poput lososa možete ostaviti od 6 do 8 mjeseci. Uz Whirlpool 6th Sense Freeze Lock tehnologiju, minimaliziraju se varijacije temperature u zamrzivaču i hrana zadržava kvalitetu, izgled i okus.

3. OSTACI PEČENOG MESA  

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nakon kuhanja hranu ne bi trebalo ostaviti na sobnoj temperaturi dulje od četiri sata. Nakon toga, treba je staviti u hladnjak, u kojem je sigurna sljedeća tri do četiri dana. Namirnice koje zahtijevaju posebnu pažnju jesu mljeveno meso, pečena piletina i veći komadi mesa. Također, jedna je od preporuka da se ostaci hrane ne podgrijavaju više od jednom.

Koliko dugo meso može stajati u hladnjaku ili zamrzivaču? Koliko dugo meso može stajati u hladnjaku ili zamrzivaču? Foto: Nova Studio

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju