Prije nekoliko godina stanovita nam je kanadska pjesnikinja indijskog podrijetla pokazala da se književna slava može izgraditi preko društvenih mreža. Radi se o Rupi Kaur, a njezino se pjesništvo ponekad naziva 'Instapoezijom'. To je nije spriječilo postati jednom od najpopularnijih književnica našeg doba, autoricom koja svakim svojim činom izmakne koju ciglu iz kule predrasuda o tome što književno djelo jest.

Nismo dugo čekali na prijevod još jedne autorice koja svoju slavu duguje internetu. Radi se o Gabbie Hanni, internetskoj komičarki i blogerici poznatoj po YouTube kanalu 'The Gabbie Show'. Taj kanal, s današnjim danom, bilježi preko 6.2 milijuna pretplatnika koji jedva čekaju svaku novu objavu.

Gabbi je, osim svojih zabavnih videa u kojima se hvata u koštac s problemima Milenijalaca, postigla uspjeh i u pjevanju. Nekoliko njezinih hitova završilo visokim mjestima platforme iTunes. Mogli bismo reći da – kako to mlađi vole slikovito izraziti – 'posjeduje' internet.

Krajem kolovoza u hrvatskim je knjižarama osvanuo prijevod njezine prve knjige "(Ne)zrelost". Već nam i sam naslov ove zbirke pjesama, savjeta i uvida može reći puno o stanju duha Milenijalaca.

Oni su vječno nezreli, ali se kao takvi bore sa svijetom te, često gorkim, iskustvom postižu koliku-toliku zrelost. (To nije, kako nam predsjednici velesila zorno prikazuju, samo odlika mladih nego i cijelog današnjeg društva, ali izlazi van opsega ovog osvrta.)

Knjiga posvećena klincima koji su odrasli prebrzo, odraslima koji odbijaju odrasti i onima koji su oboje

Ova je generacija među prvima koje moraju svoj identitet izgraditi na temeljima kulture što se gotovo u potpunosti urušila – generacija koja se istovremeno osjeća kao dijete i kao odrasla osoba.

'(Ne)zrelost' se bavi brojnim aktualnim temama i svakom roditelju može poslužiti za bolje razumijevanje svojeg djeteta. Mladi za koje je ova zbirka pisana pronaći će se na svakoj stranici jer autorica opisuje osjećaje zbunjenosti i nestalnosti od kojih većina njih (opravdano) pati. Autorica ne ograničava svoju čitateljsku demografiju pa knjigu posvećuje 'klincima koji su odrasli prebrzo, odraslima koji odbijaju odrasti i onima koji su oboje'.

O čemu, dakle, Gabbie piše?
Klasične su to teme, ali savršeno prilagođene trenutku: ljubav, identitet, očekivanja, tjeskoba i depresija, strah, rasizam, obiteljsko nasilje, površnost života i svijeta u kojem živimo, mamurluk i moda – nabrojili smo samo neke, a ima ih dovoljno za svakoga iz gore spomenute generacije. Online komunikacija u srži je svega što Gabbie opisuje i ne može je se odijeliti od drugih dijelova života.

'(Ne)zrelost' se bavi brojnim aktualnim temama i svakom roditelju može poslužiti za bolje razumijevanje svojeg djeteta. Mladi za koje je ova zbirka pisana pronaći će se na svakoj stranici



Ne zaboravimo da se Gabbie proslavila svojim humorom pa ćete u knjizi pronaći i brojne primjere šala koje nerijetko skrivaju neku važnu istinu.

ako vam tip tri godine ne odgovara na poruke,
znači li to da nije zainteresiran
ili da glumi nedostižnog?
kako god, mogu ja i polako.


Ovisno o tome poznajete li Gabbin izričaj otprije te jeste li obožavatelj, pjesme i savjeti imat će različito značenje. Ona je uistinu predstavnica generacije koja se raširila po svim platformama te svoju suštinu izražava svugdje pomalo, a nigdje u cijelosti.

Humor uvijek ovisi o kontekstu te o ukusu čitatelja ili gledatelja. Nekima će brojne fore biti besmislene, dok će drugi zadovoljno kimati glavom i dijeliti ih s prijateljima grohotom se smijući.

Ova će knjiga zasigurno podijeliti čitatelje jer, ako ne shvaćate kako je to biti Milenijalac, nećete je moći razumjeti. Iako nam tehnologija ponekad muti rasuđivanje i svakome omogućuje da se njezinim korištenjem osjeća mladim bez obzira na godine, generacijski jaz je vrlo prisutan.

Tom se temom bavi i autorica koja govori o 'trolanju' i prebrzom izražavanju mišljenja koje bi nekoga moglo duboko povrijediti, a jednostavno nije objektivno.

Knjigu ne uzimajte u ruke ako niste Milenijalac ili se takvim osjećate. Zapravo, roditelji i učitelji mogli bi naučiti puno o djeci ako je pročitaju, tako da su i oni dobrodošli. Svi drugi neka se bave svojim "odraslim" stvarima.

ponekad moraš ustati,
protresti se,
dobro se pogledati u zrcalo
i zapitati:
'da li bih se lajkala?'

Zbirka pjesama \'(Ne)zrelost) internetske komičarke i blogerice Gabbi Hanna Zbirka pjesama \'(Ne)zrelost) internetske komičarke i blogerice Gabbi Hanna (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju