Svake godine sredinom kolovoza, nebo nam priredi pravi spektakl. Svi zaljubljenici u galaksije i bespuća fascinantnog svemira, i ovog će kolovoza doći na svoje jer nas u noći s 12. na 13. kolovoza očekuje još jedna kiša meteora, u našim krajevima poznata kao Suze svetog Lovre.

Za sve romantičare, astronome i znatiželjne promatrače, ovo je savršena prilika za noćni izlet u prirodi, daleko od svjetala gradske rasvjete. Odaberite mračno mjesto, ponesite dekicu, lezite na travu i uživajte u spektaklu kakvoga samo priroda može prirediti.

Kiša meteora Perzeida, odnosno zvijezdi padalica, dočekuje promatrače svake godine od sredine srpnja do kraja kolovoza, a ove će godine svoj vrhunac doživjeti u noći s 12. na 13. kolovoza.

Iako ove godine prizori neće biti spektakularni kao obično, jer se „zvjezdani pljusak“ preklapa s punim mjesecom, ovaj je događaj ipak nešto što se ne propušta. Samo trebate pronaći što mračnije mjesto za piknik pod zvjezdanim nebom. NASA napominje da u "normalnoj godini" možemo vidjeti čak 100 meteora po satu pa ćete zasigurno i ove godine uhvatiti barem njih nekoliko.

Kišu Perzeida uzrokuje prolazak zemlje kroz krhotine ( komadiće stijena i leda) koje je za sobom ostavio komet Swift-Tuttle. On je posljednji put pokraj zemlje prošao 1992., a tijekom svog 133-godišnjeg putovanja oko Sunca za sobom ostavlja dugi trag prašine koji stvara zadivljujuće prizore s našeg planeta.

Ovaj spektakularni događaj je u Hrvatskoj poznat kao Suze svetog Lovre. Naziv je postao popularan u zadnjih pedesetak godina, a popularizirali su ga Dalmatinci, koji su ga preuzeli iz stihova talijanskog pjesnika Giovannija Pascollija.

Prema legendi, sv. Lovro mučenik je 10. kolovoza 258. spržen na rešetki pa otuda naziv za ovaj prirodni događaj koji se preklapa sa smrću sv. Lovre, piše na stranicama Hrvatskog astronomskog saveza, na kojima su objavili i upute za promatrače: 

  • Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, poput teleskopa i dvogleda
  • Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • Potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju