Ranojesenska nedjelja kao stvorena je za dan proveden s obitelji. Izmjena prirode kojoj svjedočimo potiče nas na neke nove aktivnosti koje u to doba godine imaju sasvim posebnu draž. Ono što je najbolje, jesen nam omogućuje pregršt aktivnosti koje su ili potpuno besplatne ili stoje vrlo malo novca, a ispunjavaju našu dušu.

U svemu tome priroda je najbolji saveznik, a u svoju sunčanu nedjelju možete uvrstiti neke od ovih aktivnosti.

1. Lov na lišće
Igranje zlaćanim žutim i crvenim lišćem trebalo bi biti dio svakog djetinjstva. Osim što boje stimuliraju djetetovo osjetilo vida, šuškanje suhog lišća razvija i osjetljivost na zvukove. S druge strane, pogađanje vrste lišća, što se može napraviti i uz pomoć brojnih mobilnih aplikacija za tu namjenu, zabavni je izvor zanimacije za sve generacije.

Dakako, zabava tu ne mora stati, pa kući možete ponijeti otpalo lišće, zalijepiti ih na karticu pa ih pretvoriti u memory, napraviti mozaike i uokviriti ih ili naprosto isprešano lišće rasporediti kao dekoraciju u domu.

2. Obilje kestena
Među otpalim lišćem naći će se i pregršt divljih kestena, napose u gradskim parkovima, a to je aktivnost u kojoj će djeca također uživati. Od njih se mogu izraditi različiti oblici životinja, a ako ste posebno strpljivi, možete se zaputiti u šumu i nabrati jestive kestene te ih potom pripremiti kod kuće kuhane ili pečene.

Osim toga, kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a obiluje i vitaminom B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Dakle, ne može se pogriješiti.

3. Započnite sadnju zimskog vrta (ili balkonskog kutka)
Proljeće nije jedino vrijeme koje se vezuje uz sadnju vrta ili stavljanje najljepših biljaka na balkon. Štoviše, brojne vrste otporne vrste povrća koje se sade u ovom periodu kako bi bilo spremno za proljeće. Luk, češnjak i zimska salata samo su neke od njih.

Kada je pak u pitanju uređenje balkona, jesen nudi obilje biljaka koji će i najmanji prostor pretvoriti u pravu oazu boja, čak i u siva, maglovita jutra. Jedna od najpopularnijih jesenskih biljaka svakako su vrjeskovi i erike.

Vrlo često dolazi do zabune pa se poistovjećuju erika i vrijesak, no između te dvije biljke postoje razlike. Naime, vrijesak ima mnogo manje listiće, ima sitnije cvijeće te cvate ljeti i tijekom jeseni, dok su erike u punom cvatu tijekom hladnijih dana, napose u kasnoj jeseni, zimi i u rano proljeće. Dolaze u bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji i upravo zato svaki balkon ili prozor čine neodoljivim, napose kada se kombiniraju.

Čarolija jeseni savršena je za dan s obitelji

4. Napravite pravu jesensku večeru
Nijedno godišnje doba nije toliko bogato plodovima kao jesen. Zato i pruža široku paletu pripreme najrazličitijih jela koji griju i dušu i tijelo. Osim što možemo uživati u obilju bundeva na tisuću i jedan način, toplih jela od krumpira, gustih povrtnih juha i drugog, takvi obroci često su idealni za okupljanje čitave obitelji za stolom i stvaranje posebne obiteljske atmosfere.

Nije naodmet ni to što jesenska jela okrepljuju naš imunitet, a to je itekako potrebno prije sezone prehlada koja je iza ugla.

5. Piknik u prirodi

Iako su jutra i večeri osjetno hladnije, dani su još uvijek dovoljno topli za boravak u prirodi. Lijepo vrijeme uoči dolaska hladnijih dana iskoristite za cjelodnevni boravak na svježem zraku. Pripremite hranu i piće, spakirajte lopte i sve druge zgodne rekvizite koje imate kod kuće, ne zaboravite dekicu i sebi i obitelji pruštite dan na otvorenom.

Uživajte u zrakama sunca, svježem zraku i zajedničkim aktivnostima i tako napunite baterije za novi radni tjedan.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju