Na radost mnogih, sve više toplih i sunčanih dana je pred nama. Ipak, potrebno je imati na umu i ponovno osvijestiti da je sunčevo ultraljubičasto (UV) zračenje jedan od rizičnih čimbenika za zloćudni tumor kože – melanom.

Svibanj je mjesec podizanja svijest o malignom melanomu kože. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj incidencija melanoma prosječno je porasla za 3,5 % godišnje. Jedna od najbitnijih stvari koje možemo napraviti za sebe i svoju kožu je obaviti samopregled - barem jednom mjesečno jer koža sve pamti.

Važnost samopregleda

Samopregledom osoba može bolje uočiti promjene koje bi mogle ukazivati na zloćudnu preobrazbu madeža i drugih promjena na koži. Potrebno je obratiti pažnju na oblik, rubove, boju, veličinu i eventualne promjene madeža – ili, ukratko, primijeniti ABCDE pregled:

A (asymmetry) – asimetričan oblik
B (border) – nejasno definirani rubovi
C (color) – nejednolika obojenost
D (diameter) – promjer
E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Ono što je drugačije kod melanoma je da je ovaj tip tumora veoma vidljiv. Razne promjene i izrasline na koži mogu biti jedni od prvih znakova melanoma zbog čega je iznimno bitno (pre)gledati svoju kožu. Oči su naši saveznici! Melanom je najzloćudniji rak kože, ali kada se otkrije u ranoj fazi, efikasno se može liječiti.

PR PR (Foto: PR) Philips Lumea i samopregled

Philips Lumea za uklanjanje dlačica je uređaj s kojim koža može biti istovremeno i lijepa i zdrava. Tretman Lumeom koji je siguran i bezbolan možete iskoristiti za detaljan samopregled svih dijelova kože koje tretirate uz njegova 4 posebno dizajnirana nastavka prilagodljiva svakoj oblini tijela.

PR PR (Foto: PR) Lumea se koristi na način da se uređaj prisloni na kožu te se pritisne gumb za svjetlosni impuls. Prilikom korištenja bitno je da se madeži izbjegavaju ili prekriju bijelom olovkom kako ne bi privlačili svjetlosne impulse – te kako biste i na taj način zaštitili svoju kožu.

Zbog takvog načina upotrebe, detaljno možete pregledati područje kože koje tretirate. Međutim nemojte zaboraviti i ostale dijelove tijela koje ne tretirate. Prvih pet tretmana potrebno je odraditi u razmaku od po dva tjedna, a nakon toga svaka 4 tjedana možete napraviti tretman u fazi dotjerivanja. Tretmani su vođeni i kroz aplikaciju koja podsjeća na idući tretman pa uz Philips Lumeu možete očekivati više. Uz svaki tretman, i samopregled možete obaviti barem jednom mjesečno. Uz samopreglede, ne zaboravite i na posjete dermatologu!

PR PR (Foto: PR) Zajedno s Pamelom Perkić, Philips u mjesecu borbe protiv melanoma želi istaknuti važnost samopregleda kože s ciljem ranijeg otkrivanja malignog melanoma kože. Osim što ti Philips Lumea pruža glatku kožu bez dlačica,može ti pružiti i priliku za samopregled kože. Bitno je,(pre)gledaj je!

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju