1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.
Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.
2. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.
3. Voćke s košticama. Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces.
Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.Orašasti plodovi puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na toplome.
4 Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.
>>Jeste li znali da ovih 12 namirnica možete zamrznuti?
5. Svježi začini. 'Tvrde' začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu.
'Mekane' začine poput peršina ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.
Savjet plus:
U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u dućanima pronaći na policama, a ne u hladnjacima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.
Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.