Kao što stres utječe na rad srca, tako i neke druge organe utječu snažne emocije. Alternativna medicina povezala je negativno razmišljanje i osjećaje s nekim bolestima. Ovih pet jakih osjećaja mogu dovesti do problema s nekim organima

1. Bijes
Bijes je snažna emocija koja je popraćena jakom fizičkom manifestacijom, kao što je porast krvnog tlaka, a koji može izazvati glavobolju i vrtoglavicu. Neke studije povezale su prikriveni bijes s usporavanjem rada jetre, koja je u tijelu odgovorna i za izbacivanje otrova iz tijela. Štoviše, izljev bijesa može izazvati gubitak apetita, probleme u probavi i proljev.

2. Šok

Iznenadni prekid dugogodišnje veze, nagli gubitak stalnog posla ili neočekivani gubitak voljene osobe iznimno su emotivni događaji koji izazivaju tjelesni šok s opipljivim posljedicama na organizam.

Šok je direktno popraćen s porastom adrenalina koji može oslabiti srce, a višesatna izloženost dovesti do ozbiljnijih problema u tijelu. Zato je u ekstremnim situacijama dobro zatražiti i liječničku pomoć.

Snažne emocije povezane su sa zdravljem. Bijes usporava rad jetre, a tuga funkciju pluća.

3. Strah
Strah izaziva pretjeranu potrebu za mokrenjem, što je osnovna tjelesna funkcija povezana s radom bubrega. Dugotrajna izloženost strahu prema nekoj osobi, stvari ili pojavi izaziva tjeskobu, koja će pak usporiti rad ovog važnog organa.

4. Tuga
Tugovanje dovodi do plača, kratkoće daha i fizičkog umora, a dugotrajna izloženost ovoj emociji ultimativno slabi rad pluća. Kineski homeopatsko liječenje depresije, primjerice, podrazumijeva stimulaciju akupunkturnih točaka koji se nalaze upravo uz ovaj organ.

5. Briga
Ljudi koji jako brinu imaju česte probleme s probavom. Negativno razmišljanje može dovesti do proljeva, povraćanja i drugih kroničnih problema gastrointestinalnog sustava. Neki su istraživači čak povezali opsesivnu brigu s većom vjerojatnošću od dobivanja čira na želucu, ili čak raka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju