Kada nas uhvati glad i poželimo nešto pojesti 'na brzinu', često posežemo za potpuno krivom hranom koja neće utažiti našu glad. Donosimo vam popis jela, namirnica i prehrambenih artikala od kojih ćete još više ogladnjeti

1. Brza hrana
Ona je puna praznih kalorija i umjetnih pojačivača okusa zbog kojih ćete nakon jednog hamburgera odmah poželjeti drugi. U brzoj hrani nalaze se i štetne trans-masti koje stvaraju kolesterol te velika količina šećera koji će vam dati samo kratkotrajnu dozu energije.

2. Tjestenina
Obična tjestenina od bijelog pšeničnog brašna nema velike nutritivne vrijednosti. Ne sadrži vlakna koja bi vas mogla nahraniti i što je više jedete – to je više želite. Zato radije birajte tjesteninu koja se radi iz žitarica cjelovitog zrna, poput heljde, kukuruza ili quinoe.

3. Slane grickalice
Pune su soli koja će u vama izazvati dehidraciju i zbuniti vaš tijelo koje će misliti da je gladno, a zapravo je žedno. Ako grickalice ipak volite previše da bi ih izbacili iz svoje prehrane, obavezno nakon njih posegnite za čašom vode.

Obična tjestenina od bijelog pšeničnog brašna nema velike nutritivne vrijednosti. Ne sadrži vlakna koja bi vas mogla nahraniti i što je više jedete – to je više želite

Oni koji su spremni na odricanje mogu ih zamijeniti zdravim grickalicama - šakom oraha, badema, indijskog oraščića ili pistacija koji će istodobno utažiti želju za grickanjem, ali i za hranom jer sadrže zdrave masti i kalorije.

4. Voćni sokovi
Iza natpisa 'ne sadrži šećer' na kupovnim voćnim sokovima skriva se potpuno drugačija istina – oni su puni šećera. Kada prebrzo popijete preveliku količinu, razina šećera u vašoj krvi naglo se diže, a nakon toga slijedi jednako nagli pad zbog kojeg ćete osjetiti veliku glad. Čašu soka radije zamijenite jednom narančom ili grejpom.

5. Žitne pahuljice
One su prave male šećerne bombe koje nisu bogate vlaknima. Kratkotrajno će zavarati vaš želudac, stoga se radije okrenite zobenoj kaši ili nezaslađenim zobenim pahuljicama u koje možete dodati svježe voće.

Ako više volite svježe voće, obogatite obrok ribanom jabukom, bananom ili borovnicama. Ako ste ljubitelj sušenog voća, odaberite sušene marelice, datulje ili pak šljive koje će dobro djelovati na vašu probavu.

 

6. Gazirana pića
Umjetni zaslađivači u gaziranim sokovima vašim će okusnim pupoljcima pružiti samo privremenu senzaciju. Nakon toga će u vašem tijelu brzo aktivirati osjećaj gladi i zato ih izbjegavajte ako se stvarno želite najesti.

 

7. Hrana od koje ćete još više ogladnjeti
Kada nas uhvati glad i poželimo nešto pojesti 'na brzinu', često posežemo za potpuno krivom hranom koja neće utažiti našu glad. Donosimo vam popis jela, namirnica i prehrambenih artikala od kojih ćete još više ogladnjeti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju