U Hrvatskoj svaki šesti par ima problem s neplodnošću, njihov put do roditeljstva često je dug i trnovit, katkad i neuspješan. Mama Jelena Koprić i Ivana Fišer, koja želi postati mama, podijelile su svoja iskustva u borbi s neplodnošću

Tjedan borbe protiv neplodnosti zaokružit će se šetnjom Zajedno za plodnost koja se ovu subotu organizira u središtu Zagreba, a koju petu godinu za redom organizira udruga Roda. A kako je to željeti dijete, a znati da ga prirodnim putem ne možete dobiti znaju mama Jelena Koprić te Ivana Fišer koja svoju 'srećicu' tek čeka.

Kad je riječ o neplodnosti, brojke su kod oba spola gotovo izjednačene, 40 posto. U 20 posto slučajeva problem s neplodnošću imaju oba partnera

'Nije lako pred svima reći da ne mogu spontano ostati trudna. Između dva postupka umjetne oplodnje treba proći minimalno šest mjeseci. Nakon jednog neuspjeha već znaš da slijedećih par mjeseci ne možeš poduzeti apsolutno ništa', kaže Jelena Koprić u prilogu InMagazina. Jeleni i njenom suprugu dogodila se spontana trudnoća, međutim bila je vanmaterična.

'I to je bila naša dijagnoza. Tom prilikom sam bila na operaciji, odstranili su mi jedan jajovod, drugi je bio neprohodan, tako da smo u tom trenutku znali da spontano više nećemo uspjeti ostati trudni', priča Jelena koja je proces umjetne oplodnje prošla čak osam puta.

'Jako je teško kada znaš da će, za nešto što je nekome skroz normalno i prirodno, tebi trebati jako puno vremena. Bilo je suza, bilo je svega, ali suprug i ja uvijek smo jedno drugo bodrili i tješili', sjeća se Jelena. Ustrajali su i posljednja, deveta oplodnja bila je uspješna. No, strahovi su se nastavili.

NEUMJESNA PITANJA OKOLINE

'Hoće li biti sve u redu, hoće li ona biti dobro, hoće li dobro napredovati', pitala se Jelena koja je danas majka dvogodišnje djevojčice, no i dalje se sjeća neumjesnih ispitivanja okoline.


'Pa nemate vremena, pa ostarjet ćete, bit ćete bez djece... Uz sve što prolaziš ta pitanja te stvarno dokrajče', iskrena je Jelena. Ivani proces medicinske potpomognute oplodnje tek slijedi. Prvi korak na tom putu je suočavanje, tuga pomiješana s iščekivanjem, kaže Ivana. Trenutak kada moraš prihvatiti da je pred vama dug put.

'Moja dijagnoza je neprohodnost jajovoda. Suprug je u redu', otkriva Ivana koja ovih dana prvi put prolazi proces medicinski potpomognute oplodnje te mora primiti 21 hormonsku injekciju.

'Trebalo mi je dva, tri dana da izbacim sve iz sebe i da kažem to je to, sad znamo na čemu smo. Pokušavali smo dugo, nije išlo, otkrili smo taj 'problem' i sad idemo i nema stajanja', kroz suze govori Ivana.


Prema istraživanjima brojke su kod oba spola gotovo izjednačene, 40 posto. U 20 posto slučajeva problem s neplodnošću imaju oba partnera. No, valja naglasiti – za neplodnost nitko nije kriv.

A podrška neplodnim parovima pružit će se ove subote na šetnji Zajedno na plodnost kojom se također javnost želi senzibilizirati za ovu problematiku.

'Šetnjom Zajedno za plodnost želimo pokazati svima da problem neplodnosti postoji i da ga ljudi trebaju osvijestiti', zaključuje Jelena Koprić. Sve o Jeleninu i Ivaninu putu ka majčinstvu pogledajte u prilogu InMagazina.

 

Podršku neplodnim parovima pruža i zajednica Roda – neplodnost. Njeni članovi su i Maja i Marin koji su u dirljivom statusu na Facebooku otkrili kako je to nadati se 'čudu'.

'Zaljubiš se, udaš, skućiš, zatrudniš i dobiješ mali mirišljavi zamotuljak sreće jer je to prirodni tijek života.

Da, ali ne za nas.

Naš život se sastoji od obilaženja liječnika, praćenja ovulacije, injekcija, folikulometrija, punkcija, transfera, čekanja bete, spontanih pobačaja i vrtloga emocija koje nas bacaju u visinu i strovaljuju tri kata ispod najdublje rupe.

Začudo, svaki put dočekaš se na noge, otreseš prašinu i kreneš dalje. I tako zadnje dvije godine.

Naša svakodnevica sastoji se od postupaka medicinski potpomognute oplodnje, intenzivne borbe s neizvjesnim ishodom, ali i jasnim ciljem prema kojemu svaki put sve odlučnije koračamo, jer negdje u daljini i nas čeka naš mali maslačak.'


IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju