Kada biste pitali muškarce koje ženske kvalitete osim fizičkih ocjenjuju kao najprivlačnije, sigurno biste dobili raznolike odgovore.

Prije nekoliko godina stručnjaci sa sveučilišta u Teksasu i Kaliforniji proveli su zanimljivo istraživanje s temom muško-ženskih odnosa. Čak 86 posto muških ispitanika u preliminarnoj anketi izjavilo je kako im ne bi bio problem biti sa ženom koja je pametnija od njih.

U nastavku eksperimenta istraživači su simulirali testove inteligencije i ispitanike spojili s partnericama koje su imale bolje i lošije rezultate od njih, a muškarci su pokazali interes za "pametnijom" partnericom.

Međutim, kada su saznali da je nadmašila njihove rezultate na testu, distancirali su se od nje. Istraživači su naposljetku zaključili kako su muškarci zainteresirani za upoznavanje inteligentne partnerice samo u trenutku kada je to hipotetska ideja, a kada su se uistinu morali družiti s njom, osjećali su se nesigurno i manje muževno.

"Stereotipi su istiniti. Mi muškarci smo spol krhkog ega u potrazi za lijepim licem i osjećamo se ugroženo u prisustvu pameti ili uspjeha koji nadmašuje naš", kazao je profesor Raymond Fisman.


Nije pamet jedina ženska kvaliteta koje se muškarci boje. Sudeći prema rezultatima nekoliko novijih istraživanja, problem predstavlja i – ambicioznost.

Studija sveučilišta Harvard potvrdila je da su žene itekako svjesne u kojoj mjeri ona smeta muškarcima te su zbog toga sklone umanjivanju vlastitih ciljeva i želja.

To ostavlja trag na njihovu ponašanju na radnom mjestu, pa često odbijaju iznositi svoje mišljenje tijekom sastanaka ili pak ne pokušavaju preuzeti vodeću ulogu u nekom projektu samo zato da ih se ne bi doživljavalo kao sebične osobe koje se vole "gurati".

Zanimljivo je kako muškarci jedni drugima neće zamjeriti tu osobinu koja im smeta kada su u pitanju žene. Što je točno uzrok ovim dvostrukim mjerilima? Izgleda da se objašnjenje krije u egu.

Stereotipi su istiniti. Mi muškarci smo spol krhkog ega u potrazi za lijepim licem i osjećamo se ugroženo u prisustvu pameti ili uspjeha koji nadmašuje naš. S druge strane, ženama je važnije kako muškarci razmišljaju i rade te im ne smeta ako ih se nadmaši u tom području, kazao je profesor Raymond Fisman koji je sudjelovao u istraživanju Sveučilišta Columbia s temom muško-ženskih odnosa.

Fels smatra da je iskrenost žene po tom pitanju povezana i s osjećajem samopouzdanja. Točnije, ukoliko se žena ne srami priznati jačinu svojih ambicija to znači da više vjeruje u svoje sposobnosti.


I to istraživanje potvrdilo je da su muškarci u praksi manje zainteresirani za žene koje se doimaju pametnije i sposobnije od njih.

Psihijatrica Anna Fels, autorica knjige "Necessary Dreams: Ambition in Women’s Changing Lives", intervjuirala je velik broj obrazovanih žena i ustanovila da će rijetko koja od njih priznati da je ambiciozna. Fels smatra da je iskrenost žene u vezi s tim povezana i s osjećajem samopouzdanja. Točnije, ako se žena ne srami priznati jačinu svojih ambicija, to znači da više vjeruje u svoje sposobnosti.

Pouka? Ne umanjujte svoje ambicije kako biste udovoljili muškarcima jer zaslužujete biti najbolja verzija sebe.

Više nego ikad u povijesti žene imaju velike šanse za formiranje i istraživanje vlastitih ciljeva, zaključuje Fels.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju