"Snježno kraljevstvo" prvi je Disneyjev dugometražni film koji je režirala žena, Amerikanka Jennifer Lee, a lik Else isprva se trebao temeljiti na glazbenoj ikoni Amy Winehouse. Još je puno zanimljivosti o jednom od najpopularnijih crtića svih vremena, poput jednog detalja čije značenje mnogi ne znaju

Animirani film "Snježno kraljevstvo" ("Frozen") oborio je mnoge rekorde, pa je tako postao Disneyjev film s najvećom zaradom u povijesti. Likove dviju sestara Anne i Else te preslatkog i šašavog snjegovića Olafa zavoljela su djeca diljem svijeta, kao i pjesmu iz crtića "Puštam sve" ("Let It Go").

Koliko klinci obožavaju pjesmu 'Puštam sve' iz crtića 'Snježno kraljevstvo' govori i činjenica da su je dvojica vatrogasaca pjevala djevojčici zaglavljenoj u liftu kako bi je umirili

Koliko klinci obožavaju tu pjesmu, govori i činjenica da su je dvojica vatrogasaca u Bostonu pjevala djevojčici zaglavljenoj u liftu kako bi je umirili dok je ne izvadu van. Scena u kojoj Anna pjeva "Love is an Open Door" s princem Hansom prvi je put da je Disneyjeva princeza izvela duet sa zlikovcem. Imena likova iz crtića Hans, Kristoff, Anna i Sven posveta su slavnoj priči "Snježna kraljica" Hansa Christiana Andersena.

Sa željom da scenarij ispune norveškim riječima, naglascima i frazama, filmaši su angažirali Jacksona Crawforda, profesora Staronordijske i skandinavske mitologije na Sveučilištu u Los Angelesu. Tako se, primjerice, Annin konj zove Sitron, što na norveškom znači limun. Filmaši su otputovali u Norvešku kako bi se inspirirali za pejzaže u filmu, a na kostime likova stavili su tradicionalne norveške motive, cvijeće i geometrijske oblike.



U tome moru zanimljivosti vezanih za "Snježno kraljevstvo" postoji i jedan detalj čije značenje mnogi ne znaju. Na kraju odjavne špice filma, iznad dijela u kojem filmaši šaljivo napominju da ne podržavaju konzumaciju izlučevina iz nosa, što likovi u crtiću rade, pišu 34 imena – a čija su to imena?

Naime, filmaši su na taj način zahvalili i najmlađim članovima svojih obitelji jer su to imena djece članova filmske ekipe rođena tijekom snimanja "Snježnog kraljevstva". Vrlo slatka posveta prikladna za crtić koji mališani jednostavno obožavaju. Saznajte i zašto Disneyjeve junakinje uvijek nose haljine plave boje te zašto većina Disneyjevih junakinja nema majku.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju