Flashdance je ultimativni ženski film koji nas je naučio da ne postoji podjela na ženske i muške poslove, da strast i talent može pobijediti neimaštinu, te da se snovi mogu ostvariti bez obzira koliko čudno zvučali

1. Priča je nadahnuta životom striptizeta
Glavni lik Alex Owens koju je maestralno odglumila Jennifer Beals u ovom neočekivanom hitu iz 1983. godine navodno je nadahnut stvarnim životima dvije striptizete iz Toronta. Maureen Marder i Gina Healey dobile su od producentskog studija 4.600 dolara kako bi se mogli koristiti dijelovi iz njihovog života. Alexsin posao zavarivača navodno je nadahnula Maureen koja je preko dana radila na gradilištu, a navečer plesala u kanadskim noćnim klubovima.

2. Postoji Barbie lutka iz Flashdancea
Postoji rijetka kolekcija Barbie lutaka po uzoru na lik Alex Owens, koju je kompanija Matell izradila 2010. godine. Barbie lutka ima smeđu kovrčavu kosu, odjevena je u prepoznatljivu sivu majicu koja razotkriva jedno rame, te dolazi s paketom znojnika. Može se kupiti na Amazonu po cijeni od oko 1.200 kuna za komad.

Flashdance je film koji nas je naučio da ne postoji podjela poslova na ženske i muške i da se snovi mogu ostvariti bez obzira koliko čudno zvučali

3. Redatelj je mislio da je priča glupa
'Nije mi se svidjela priča,' priznao je Adrian Lyne koji je sudjelovanje u filmu odbio tri puta prije nego što je pristao režirati ga. 'Mislio sam da je premisa glupa, ali sam ipak pristao kada sam shvatio da ga studio želi snimiti i u njega će uložiti 8 milijuna dolara,' dodao je redatelj koji je nakon toga snimio poznate filmove 'Devet i pol tjedana', 'Nemoralnu ponudu' i 'Nevjernu'.

4. Kultna majica je stvar slučajnosti
Siva majica koja je razotkrila jedno rame Jennifer Beals danas ima gotovo kultni status, a osamdesetih je pokrenula pravu modnu revoluciju. Ona je bila rezultat čiste slučajnosti i skupljanja u perilici.

'U perilici rublja skupila mi se jedna od omiljenih majica, pa sam odrezala rupu oko vrata da je mogu odjenuti za jednu od audicija. Studiju se svidjela i to je to,' rekla je Beals u jednom od intervjua.

Kostimograf Michael Kaplan tvrdi da je majica ipak bila njegova ideja koja mu je došla na pamet kad je promatrao balerine iz jedne trupe u Pennsylvanije.


5. Za skidanje grudnjaka je 'kriva' Jennifer

Za legendarnu scenu skidanja grudnjaka ispod majice, zaslužna je također Jennifer Beals koja je isto učinila mnogo puta u svojoj svlačionici pred redateljem. Lyneu se potez toliko svidio je da isti uvrstio u završnu verziju filma.

Plesačica Marine Jahan otplesala je sve veće scene u filmu 'Flashdance' kao dublerica Jennifer Beals

6. Kevin Costner je trebao glumiti u filmu
Za glavnu mušku ulogu – onu Nicka Hurleya, natjecao se Kevin Costner. Mladi glumac u to se vrijeme tek probijao u svijetu Hollywooda. Lyne ga nije angažirao jer nije vidio kemiju između njega i Jennifer Beals. Glavna muška uloga dodijeljena je glumcu Michaelu Nouriju.

7. Sve je otplesala Marine Jahan

Plesačica Marine Jahan otplesala je sve veće scene u filmu kao dublerica Jennifer Beals. Dugi niz godina to nije bilo poznata činjenica, jer Jahan nije potpisana u filmu. Producenti filma Jerry Bruckheimer i Don Simpson tvrdili su da njenog imena nema na odjavnoj špici filma jer nije više bilo mjesta, iako su mjesto našli da potpišu Alexsinog psa. Pročitajte i 10 stvari koje ne znate o kultnom 'Prljavom plesu'.

8. Pjesma 'Maniac' originalno je napisana za horor film

Michael Sembello i Dennis Matkosky napisali su pjesmu 'Maniac' za istoimeni horor film iz 1980. godine. Originalni stihovi išli su 'On je manijak, pravi manijak, on će ubiti tvoju mačku i zakucati je za vrata.' Stihovi su za potrebe filma 'Flashdance' promijenjene u 'Ona je manijak, manijak na plesnom podiju. Ona pleše kao što nikad nije plesala. Pjesma je nakon izlaska filma 'Flashdance' prodana u 6 milijuna kopija.

9. Kyra Sedgwick je željela glumiti Alex
Za ulogu Alex Owens natjecalo se čak 4.000 žena, kao i poznata glumica Kyra Sedgwick. Ona se na audiciji pojavila u mini suknji i štiklama, a ne u plesnom kostimu kao što je bilo rečeno svim glumicama koje su dolazile, zbog čega je redatelj nije želio pružiti šansu.

10. Studio nije vjerovao u uspjeh filma
Paramount je mislio da će film biti totalni promašaj nakon što je pogledao konačni uradak. Dva tjedna prije izlaska u kina redatelj nije mogao stupiti u kontakt s nikim iz ovog holivudskog studija. U snimanje filma uloženo je 8 milijuna američkih dolara, a isti je u američkim kinima zaradio nevjerojatnih 200 milijuna dolara. Doznajte i 15 stvari koje će vas iznenaditi o filmu 'Zapravo ljubav'.
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju